Harmincmillió forint gyorssegélyt adhat a főváros az Átriumnak

A segítség első felét már át is utalták. A budai színház korábban anyagilag fenntarthatatlan helyzetbe került, így a közönséghez fordultak adományokért, abból is több millió forint érkezett be.

2022. július 5., 14:36

Szerző:

Kedden dönti el azt a Fővárosi Közgyűlés, hogy biztosít-e 30 millió forintos gyorssegélyt a nehéz helyzetbe került Átrium színjátszóhely részére. Bősz Anett humán területekért felelős főpolgármester-helyettes a Klubrádióban úgy nyilatkozott, az Átrium, a Centrál Színház és Pintér Béla társulata is hasonló anyagi segítségben részesülhet majd. Az Átrium közlése szerint ennek fele, 15 millió forint – ami alapesetben is járna – már meg is érkezett a színházhoz július 4-én.

Bősz hangsúlyozta, a jelenlegi gazdasági helyzetben Budapest gazdálkodása is nagyon szűkös keretekre számíthat, de igyekeznek a kulturális és szociális intézményeket még ilyen körülmények között is fenntartani.

Ahogy arról a 168.hu is beszámolt, az Átrium néhány héttel ezelőtt tett ki közleményt arról Facebook-oldalára, nehéz anyagi helyzetük miatt a közösséghez fordulnak egyéni adományokért, hogy meg tudják fizetni a színház dolgozóinak bérét. Ez alatt az idő alatt, idáig összesen 25 millió forint felajánlás érkezett meg számlájukra.

A színház a rengeteg kisadományból összegyűlt eddigi pénzt teljes egészében az ott dolgozók bérének rendezésére fordítja. Az Átrium volt az a színház, amely 2020 őszén például befogadta a Meseország Mindenkié LMBT-barát mesekönyv felolvasóestjét is, ez ellen a Mi Hazánk nevű párt akkor a helyszínen tünetett. A budai Fidesz pedig a segélykérés után örömét fejezte ki, hogy az LMBT-barát bprogramot is szervező intézmény megszűnik és megígérték, máshol sem engedik meg ilyen programok szervezését Budán. Zsedényi Balázs, az Átrium operatív menedzsere a Telexnek azt is elárulta, a 2018-ban kivezetett TAO támogatások helyett bevezetett többlettámogatási rendszerben a kormányzat egyszerűen nem bírálja el a pályázataikat, azóta lettek anyagi gondjaik.

(Kiemelt kép: Az Átrium esti kivilágításban a II. kerület, Margit körút 55. szám alatt. Az intézmény ad helyet az Átrium Színháznak és az Átrium Bisztró elnevezésű étteremnek. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)

Tegnap 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.