Debrecenben lehetne az atlétikai VB, de erre nem elég a kormány áldása

Már rég megszáradt a tinta a szándéknyilatkozatukon.

2021. augusztus 27., 15:06

Szerző:

2019 novemberében hozta Debrecen nyilvánosságra, hogy szívesen megrendezné az atlétikai világbajnokságot, amennyiben Budapest mégsem vállalja a rendezvényt. A cívis város képviselő-testülete 2019 november 7-én írta alá a szándéknyilatkozatot, amit a legtöbb ellenzéki politikus is támogatott – írja a debreciner.hu. Csak akkor lehet azonban Budapest helyett más városban rendezni a sporteseményt, „ha a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (IAAF) és a kormány is áldását adja a helyszíncserére". Erről azonban még szó sincs. Ha Budapest megvétózza, hogy a fővárosban rendezzék meg az atlétikai viadalt, akkor 40 ezer fős stadion épülhet Debrecenben. Az IAAF 2018 decemberében döntött arról, hogy Budapest rendezheti a 2023-as atlétikai világbajnokságot, a stadiont már építik a IX. kerületben, a kivitelezést Mészáros Lőrinc egyik cége nyerte meg, 150 milliárd forint értékben.


Karácsony Gergely csütörtökön jelentette be a Facebookon, hogy egyebek mellett az atlétikai vb sorsáról is döntött. Azt mondta a főpolgármester, mivel a kormány a Fudan-törvénnyel nem tartotta be ígéretét a Diákvárossal kapcsolatban, ezért azt javasolja, hogy a fővárosi közgyűlés vonja vissza a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges hozzájárulását.

A főpolgármester leszögezte, hogy a Diákváros ellehetetlenítése miatt szeptember elsején az atlétikai vb megrendezéséhez adott hozzájárulás visszavonásáról fog szavazni.

Az atlétikai vb megrendezéséről Gy. Németh Erzsébet, a DK Humán Területekért Felelős főpolgármester–helyettese is megszólalt. A DK-s politikus arra emlékeztetett, hogy a kormány és a főváros abban állapodtak meg, hogy a kormány megépíti a Diákvárost, cserébe pedig Budapest rendezi meg a 2023-as atlétikai világbajnokságot.

„Ezt a megállapodást a kormány megszegte, amikor a Diákváros helyét átadta a Fudan Kínai Kommunista Egyetemnek. A Demokratikus Koalíció fővárosi frakciója ezért azt kezdeményezi, hogy a főváros álljon el a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezésétől”. Gy. Németh Erzsébet szerint mivel ez egy fővárosi rendezésű esemény lenne, ezt a főváros minden különösebb nehézség nélkül, gyakorlatilag egy tollvonással meg tudja tenni.

(Kiemelt kép: Armand Duplantis svéd atléta a férfiak rúdugrás számának döntőjében Berlinben, 2018. augusztus 12-én. Fotó: Andrej Isakovic / AFP)