Nagy változások jöhetnek a háziorvosoknál

A kórházak tehermentesítése lehet a cél, melyre a háziorvosi szolgáltatások megerősítése kínál megoldást.

2022. május 23., 09:07

Szerző:

A cél a járóbeteg-szakellátás és a kórházi fekvőbeteg-ellátás tehermentesítése, melyre a az alapellátás megerősítése kínál megoldást. Békássy Szabolcs szerint kormányzati akarat van, „de forrásokra és döntésekre” is szükség lesz, írja az Index. 

Meg kell erősíteni az alapellátást a most kezdődő kormányzati ciklusban, hogy a háziorvosok minél több terhet tudjanak levenni a szakrendelőkről, kórházakról

– jelentette ki Békássy Szabolcs, az országos kollegiális szakmai vezető. A háziorvos szerint a következő  kormányzat ciklus során meg kell majd vizsgálni, hogy a jelenlegi egészségügyi ellátórendszer melyik szintjén vannak a betegek ellátva, a mostani helyzet ugyanis nem a legoptimálisabb. A szakember úgy véli, a jövőben meg kell teremteni annak a feltételeit, hogy a lehető legtöbb beteg végleges ellátására, gondozására és szűrésére az alapellátás szintjén kerüljön sor, így ugyanis tehermentesíthető a járóbeteg-szakellátás és a kórházi fekvőbeteg-ellátás, írja a lap. 

A szakember egy példán keresztül elmondta, hogy a cél az,  ha egy háziorvosnak például diabetológus szakvizsgája is van, akkor az alapellátásban kezelhesse a betegeket, és ne kelljen a szakrendelőket minden esetben bevonni. Békássy szerint a kormányzati akarat megvan, már csak erőforrásokra és döntésekre van szükség. 

„Ugyanakkor a háziorvoshiányon jóval túlmutató kérdésről van szó, egyfajta ellátásszervezési, infrastrukturális kérdésekre kell választ adnunk. A magyar egészségügyi ellátórendszer köztudottan kórházcentrikus az OECD-országokhoz képest. Mindez a pandémia kezelése szempontjából előnyt jelentett, ám a hosszú távú ágazatfejlesztési stratégia egyértelműen az alapellátás megerősítése, a kórházcentrikusság csökkentése irányába mutat”

– közölte a  szakember.

(Kiemelt kép: Koronavírus elleni oltást kap egy idős hölgy Nádudvaron 2021. március 8-án. Fotó: Dimény András / 168.hu)

18:37

Több hullámban érkezik változatos halmazállapotú csapadék december első hétvégéjén: pénteken kiadós mennyiség esőre, szombaton pedig esőre, havas esőre, havazásra kell készülni erős, néhol viharos széllel, majd vasárnap kisüt a nap – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.