Ascher Tamás sem hagyta szó nélkül Vidnyánszky véleményét az SZFE távozó tanárairól

"Vidnyánszky állandó önsajnálata közben gyakran elfeledkezik az állításait cáfoló tényekről" - írta Ascher Tamás.

2021. február 24., 15:56

Szerző:

Pénteken több mint 20 oktató adta be a felmondását a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetésének.

Ezt követően Vidnyánszky Attila, az egyetem kuratóriumának elnöke is megszólalt. Mint mondta: a távozóknak nem a diákok számítanak, csupán eszközként használták őket. "Pár hónappal ezelőtt megfogalmaztuk, hogy a leggonoszabbul akkor fognak eljárni a tanárok, ha úgy csinálnak, mintha maradnának az SZFE-en, és a februári évkezdés első napján mondanak fel. A döntésük ehhez van igazítva annak érdekében, hogy megnehezítsék a mi dolgunkat – mondta kedden Vidnyánszky Attila.

Vidnyánszky megszólalásán sokan felháborodtak, most Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar rendező, művész írt egy Facebook-bejegyzést ezzel kapcsolatban: "Vidnyánszky állandó önsajnálata közben gyakran elfeledkezik az állításait cáfoló tényekről, ezúttal az egy hónapos felmondási időről. Tudok nem is egy tanár kollégáról, aki végigtanítja ezt a hónapot; más kollégáknak már nincs óraadási kötelezettsége az osztályaikban, de a konzultációkat, stb, ezután is megtartják. Meggyőződésem, hogy Vidnyánszky ilyenkor néha nem hideg fejjel hazudik, hanem notóriusan félig értesült"- írta.

Az SZFE diákjai szeptember elején foglalták el az egyetem főépületét. A blokád november 11-én ért véget, mivel a hallgatóknak el kellett hagyniuk a kollégiumot a járványügyi korlátozások miatt. Nemrég a tiltakozó egyetemi polgárság létrehozta a Freeszfe Egyesületet, részben azért, hogy az egyetemen felmondó oktatók és a hallgatók ott tovább dolgozhassanak együtt. 

(Kiemelt kép: Ascher Tamás Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, Érdemes művész Budapesten, a Katona József Színházban 2019. november 12-én. Fotó: MTI | Czimbal Gyula)

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke és EP-listavezetője közzétette annak a szavazásnak a végeredményét, amelyen eldőlt, hogy kik és milyen sorrendben szerepelnek majd a párt listáján.

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.