Ársapka a földeken

A saját csapatát erősíti a NER.

2023. február 17., 21:06

Szerző:

Májustól megint változnak a földértékesítés szabályai. Már törvény írja elő, hogy az eladási ár az előző évihez képest legfeljebb 10 százalékkal emelkedhet. Az általános vélemény az, hogy a döntés a NER-közeli gazdálkodóknak kedvez – írja a Népszava.

A lap emlékeztet arra, hogy a 2013. évi földforgalmi törvény múlt év végi módosítását követően az erdőnek nem minősülő földeknél a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) már jogosult vizsgálni a szerződés szerinti vételárat is.

Mivel a föld eladási ára most már 10 százaléknál nagyobb mértékben nem haladhatja meg az előző évben helyben kialakult szokásos és átlagos forgalmi értéket, gyakorlatilag arról van szó, hogy ársapkát kaptak a földek.

Egy a Népszavának nyilatkozó rábaközi gazdálkodó szerint „az új rendelkezés nagyon álságos, hiszen a látszat a kevésbé tehetős gazdálkodók megsegítése, a valós szándék viszont az, hogy NER-közeli gazdálkodók tudják áron alul megszerezni az osztatlan közös tulajdonban lévő földeket”. Raskó György agrárközgazdász sem látja másként a helyzet, szerinte „az ársapkával az Orbán-kormány a gazdáknak akar jót tenni, ez a társadalmi kör 99 százalékban a Fideszt támogatja, így voltaképpen a saját csapatukat erősítik”, és a „a magyar falut uraló fideszes gazdák köre a hatalom megtartásához sokkal fontosabb az Orbán-kormány számára, mint az összehangoltan fellépni nem képes többi szereplő”.

Gőgös Zoltán korábbi szocialista országgyűlési képviselő szerint, „ha ársapkát nem is érdemelnek, a haszonbérleti díjakat is érdemes lenne áttekinteni”. Gőgös szerint hiába kapják meg a gazdálkodók az uniós földalapú támogatást, azt rögtön tovább is adják, sőt mostanában ennek az összegnek megdöbbentő módon, majdnem a dupláját fizetik ki bérleti díjra olyan tulajdonosoknak, akiknek nincs semmi közük a mezőgazdasághoz, de így vagy úgy földhöz jutottak, amiből most pénzt csinálnak. Szerinte az, hogy nem a tulajdonosi kör, hanem bérlők művelik a földet, közrejátszik abban, hogy Magyarországon drágább az élelmiszer, mint ahol nem ilyen a gyakorlat.

(Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay)