KDSZ: Ami történt, az a magyarországi légiirányítók megfélemlítése

Az Európai Közlekedési Szakszervezet az EB-hez fordul.

2021. július 30., 19:12

Szerző:

Az Európai Közlekedési Dolgozók Szövetsége (ETF) levelet küldött az Európai Bizottság (EB) elnökének, Ursula von der Leyennek, az EU munkahelyekért és szociális jogokért felelős biztosának, Nicolas Schmitnek és Adina VALEAN közlekedési biztosnak – írja honlapján az EKDSZ. A levélben azonnali lépéseket sürgetnek az EU részéről, hogy megállítsák a magyar kormányt a jogállamiság újabb megsértésében, valamint a szakszervezetek szétverését ezen az EU-tagállamon belül.

Az ETF mély aggodalmának ad hangot a légiforgalmi dolgozók helyzete miatt a magyar léginavigációs szolgáltatónál, az HungaroControlnál, amiért a kormány rendelettel tiltotta meg, hogy bármilyen sztrájkot szervezzenek. Ez a magyarországi légiforgalmi irányítók egyértelmű megfélemlítése – írja az uniós biztosoknak címzett levelében a Közlekedési Dolgozók Szövetsége. A rendelet nemcsak, hogy elutasítja a magyar fellebbviteli bíróság határozatát, hanem megsérti az Európai Unió Alapjogi Chartájának 28. cikkelyét is.

Az ETF határozottan elítéli a magyar kormány beavatkozását a léginavigációs szolgáltatók munkájába, valamint ellenséges munkakörnyezet kialakulására figyelmeztetnek, ami növeli a légiforgalmi dolgozók stresszszintjét, és komoly biztonsági kockázatot jelent az utasok, a munkavállalók és a polgárok számára. Levelében az érdekvédelmi szervezet azonnali intézkedéseket kért az Európai Bizottságtól annak érdekében, hogy megállítsák a magyar kormányt a jogállamiság újabb megsértésében, és a szakszervezet szétverésének egyértelmű helyzetét ezen EU-tagállamon belül.

(Kiemelt kép: HungaroControl)

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.