Alapjogokért Központ: 72 százalék elégedett a kormány vakcinabeszerzésével

A kormányközlei intézet felmérése szerint a logisztikai siker felülírja a pártpreferenciabeli törésvonalakat, a kormányzati stratégia „találkozik a választói ízléssel”.

2021. május 7., 13:19

Szerző:

Az Alapjogokért Központ ezer ember megkérdezésével készült, reprezentatív felmérése szerint a megkérdezettek 72 százaléka elégedett a kormány oltóanyag-beszerzésével, azzal, hogy keleti és nyugati forrásból is történt vakcinabeszerzés – ismertette a felmérés eredményét a központ igazgatója a Kossuth Rádióban.

Szánthó Miklós elmondta: a megkérdezettek 18 százaléka elégedetlen a kormány vakcinabeszerzési stratégiájával. Rákérdeztek arra is, hogy a magyar lakosság kinek tudja be a sikert, hogy ennyire magas az átoltottság, a regisztráltak háromnegyede ugyanis már megkapta a koronavírus elleni oltást. Tájékoztatása szerint az emberek 60 százaléka azt mondta, a magyar kormánynak köszönhető a siker, 6 százalék, hogy az Európai Uniónak és 20 százalék nem tartja sikernek a magas oltási arányt.

Szánthó Miklós szerint annak alapján, hogy az emberek 72 százaléka elégedett a kormány vakcinabeszerzési stratégiájával, 60 százalék pedig a kormány sikerének tudja be a magas átoltottságot, azt lehet mondani, a pártpreferenciákat messzemenőkig felülíró társadalmi egyetértés van az otlóanyag-beszerzéssel és oltással összefüggésben. 

Hozzátette: az „Orbán-párti választók" 88 százaléka mondta, hogy elégedett a beszerzéssel, és az Orbán-kritikus ellenzéki választók 48 százaléka is elégedett a beszerzéssel, vagyis a logisztikai siker felülírja a pártpreferenciabeli törésvonalakat, a kormányzati stratégia „találkozik a választói ízléssel”. 

(Kiemelt kép: MTI | Mohai Balázs)