Aktív nyugdíjasként folytatja Áder János

Május 9-én távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök, aki a Magyar Nemzetnek beszélt jövőbeli terveiről, az elmúlt tíz évről, valamint a halászléfőzés is szóba került.

2022. május 7., 17:50

Szerző:

Kétszer ötéves ciklusát követően, május 9-én távozik posztjáról Áder János köztársasági elnök, aki ebből az alkalomból terjedelmes interjút adott a Magyar Nemzetnek. Áder úgy véli, hogy vállalását teljesítette, így nyugodt szívvel hagyja majd el a Sándor-palotát.

A leköszönő államfő beszélt az orosz-ukrán háborúról elmondta, hogy szerinte szomszédos országként, amelynek jelentős számú kisebbsége él a háború sújtotta területeken, az az érdekünk, hogy minél előbb legalább tűzszünetben megállapodjanak a hadban álló felek. Ezt nekünk minden diplomáciai eszközzel segítenünk kell – tette hozzá.

Felidézte, hogy 2021-es megválasztásakor az Országgyűlésben elmondott beszédében hangsúlyos elem volt, hogy a magyar érdekek és értékek képviseletére vállalkozik. Szerinte ezt az elmúlt 10 évben teljesítette. Elmondta, hogy az elmúlt 10 év alatt az Országgyűlés által elfogadott törvények kapcsán harminchét alkalommal emelt politikai vétót, huszonnyolcszor az első, kilencszer a második ciklusban. Emellett nyolc alakalommal fordult az Alkotmánybírósághoz, valamint 120 főnek adott kegyelmet.

Az interjú során szóba került, amikor Áder Afganisztánban lévő magyar katonáknak főzött halászlét. Felidézte, hogy ekkor tervezetten 80-90 embernek főzött volna halászlét, de amikor híre ment, hogy a köztársasági elnök főzi a halászlét, akkor megszaporodott a létszám, és így több mint százhúsz katona jelentkezett a halászlére. Három nagy méretű üstben álltunk neki az alaplé elkészítésének. Az egész receptet nem mondom el, de én azt szeretem, ha a bőrtől, zsírtól megtisztított színhús kerül vissza a hagymával együtt a passzírozás után az alaplébe. Végül hetven liter lett az alaplé, amit lefagyasztottunk – mesélte a leköszönő államfő.

A jövőbeli tervekről azt mondta Áder, hogy aktív nyugdíjas lesz, valamint megemlítette, hogy jelenleg két alapítvány alapítója; az egyik a Regőczi István, a másik a Kék Bolygó Alapítvány.

(Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök (j) és felesége, Herczegh Anita (j3), Kónya Imre, az Ellenzéki Kerekasztal létrehozását kezdeményező és tevékenységét koordináló Független Jogász Fórum alapító elnöke, az 1989-es Ellenzéki Kerekasztal résztvevője, volt belügyminiszter (j2) és felesége, Kónyáné Kutrucz Katalin, egykori Országgyűlési képviselő, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) volt főigazgató-helyettese (b) a Sándor-palota teraszán 2022. május 3-án. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)