Akkora a hőség, hogy a Kataszrófavédelem is arra kér, ne menjünk a napra

Harmadfokú hőségriasztást adtak ki, mivel három egymást követő napon is eléri vagy meghaladja a 27 Celsius-fokot a középhőmérséklet.

2023. július 14., 13:38

Szerző:

Július 15-től egészen 19-éig az egész országra harmadfokú hőségriasztást adtak ki. A Katasztrófavédelem és a Nemzeti Népegészségügyi Központ fokozott odafigyelésre kéri a lakosságot. Figyeljenek arra, hogy 11 és 15 óra között lehetőség szerint ne tartózkodjanak a napon, használjanak naptejet.

Az autóval közlekedőket is óvatosságra intik. „A nagy melegben akár 70 Celsius-fok is lehet egy napon parkoló autóban, ezért gyermekeket, háziállatokat ne hagyjunk a kocsiban. Ha valaki autóban hagyott gyermeket, házikedvencet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot, hogy a tűzoltók kimenthessék a bajba jutottakat”.

A hőségben egyre több és egyre nagyobb tüzek keletkeznek a szabadban. A tűzoltók már több mint négyezer szabadtéri tüzet oltottak el az idén, amelyeknél tíz ember megsérült, a leégett terület pedig akkora, mint 3100 futballpálya. Nyolc vármegyében tűzgyújtási tilalom van, ami azt jelenti, hogy erdőkben és azok kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani – tették hozzá.

(Kiemelt képünk illusztráció: Zacskós vízzel hűsíti magát egy nő a fővárosi Móricz Zsigmond körtéren 2021. június 24-én. A hőség miatt tasakos vizet osztanak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) munkatársai a főbb budapesti csomópontokon. MTI/Soós Lajos)