Akkor sem pótvizsgázhatnak az érettségiző diákok, ha önhibájukon kívül nem jelennek meg az írásbelin

Horváth Péter iskolaigazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: nem tartja méltányosnak ezt a helyzetet, hiszen előfordulhat, hogy valaki baleset, betegség vagy bármilyen más okból nem tud megjelenni a vizsgán.

2021. április 21., 07:11

Szerző:

A múlt évhez hasonlóan főszabály szerint idén is csak az írásbeli érettségi vizsgákat tartják meg, szóbelikre csak speciális esetekben kerülhet sor.

Utóbbiba nem tartozik bele, ha valaki - bármilyen okból - nem jelenik meg az írásbeli vizsgákon. A vonatkozó kormányrendelet szerint ő nem pótvizsgázhat és jelentkezését is törlik, legközelebb az őszi érettségi időszakban próbálkozhat újból.

Az Oktatási Hivatal megerősítette a Népszavának, hogy valóban ez a helyzet. Ugyanakkor emlékeztetnek, ez a tavaly május-júniusi vizsgaidőszakban is így volt. A lap szerette volna megtudni azt is, tavaly előfordult-e, és ha igen, hány esetben, hogy valaki nem jelent meg az írásbelin, s emiatt törölni kellett a jelentkezését, de erre a kérdésre nem érkezett válasz a cikk megjelenéséig.

Horváth Péter iskolaigazgató, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke azt mondta: nem tartja méltányosnak ezt a helyzetet, hiszen előfordulhat, hogy valaki baleset, betegség vagy bármilyen más okból, önhibáján kívül nem tud megjelenni a vizsgán. Abban bízik, ha többen lesznek, akiket emiatt hátrány érhet, a döntéshozók előállnak valamilyen más megoldási javaslattal. 

 

(Kiemelt képünk illusztráció: MTI | Czeglédi Zsolt)

16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

15:42

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.