Akár félezer benzinkút is bezárhat júniusban, ha a kormány nem tesz semmit

Egyre nehezebb helyzetben vannak a kis benzinkutak, a szakértők szociális támogatást remélnek.

2022. április 30., 20:25

Szerző:

Akár 500-600 benzinkút is bezárhat június 1-jével, ha nem történik változás, a töltőállomások ugyanis egyre nehezebb helyzetben vannak. A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) hárompontos javaslatcsomagot állított össze, ebben egyebek közt a szociális alapú támogatási rendszer kiépítését szorgalmazzák – írta az ATV.

A FBSZ elnöke felidézte, hogy a kormány jelenleg azzal támogatja a kis benzinkutatkat, hogy 20 forinttal csökkentették az üzemanyagok jövedéki adóját. Egri Gábor szerint ez viszont nem elég, ugyanis „ebből lejön a fuvarköltség, ami ha távolabb vagyunk a kiszolgálóteleptől akkor ez tíz forint is, tehát marad 10 forint a benzinkutaknak, az nagyon kevés” Ezért a hárompontos javaslatcsoamguk részeként szeretnék, ha a 20 forintos támogatást megemelnék, valamint ezt a támogatást a kormány szociális alapon alakítsa ki. Ezen felül pedig úgy látják, a Mol-nagykereskedelmi és -kiskereskedelmi ára között kell olyan különbséget kialakítani, ami biztosítja a benzinkutak a működését.

Egri Gábor és a holtankoljak.hu ügyvezetője, Bujdos Eszter szerint a jelenlegi rendszer nem tartható fenn tovább, amíg ugyanis a költségeket nem tudja kitermelni a benzinkút, addig csak a veszteség nő. Bujdos emellett azt is elmondta, hogy szerinte a 480 forintos benzinár csak azokra kellene, hogy vonatkozzon, akik ténylegesen rászorulnak és nem a teljes piacra.