Harminc évig titkos, hogy miért repültek offshore paradicsomokba a honvédségi repülőgépek, amelyeket Orbán Viktor is használ

2020. január 3., 18:28

Szerző:

Az MSZP-s Harangozó Tamás kérdezt meg Benkő Tibor honvédelmi minisztert, hogy pontosan hol, mikor és milyen célból jártak 2019-ben a Magyar Honvédség 604 és 605 lajstromjelű Airbus A319-es, valamint 606 és 607-számú Dassault Falcon 7x típusú repülőgépei. Az országgyűlési képviselő arról is érdeklődött, hogy ki fizette az esetleges magáncélú repüléseket – vette észre a Népszava.

Harangozó Tamás az Átlátszó december 12-i cikke nyomán tette fel a kérdései, amelyből kiderült, hogy a honvédség négy repülőgépe olyan felkapott üdülőhelyeken, illetve offshore-paradicsomokban fordult meg tavaly, mint Málta, Abu Dhabi, Dubaj, Las Vegas, Panama vagy a Kanári-szigetek.

A repülőgépek egyike ráadásul kétszer is megjelent a felkapott spanyol üdülőhelyen, a borairól híres Alicantéban.

A miniszer válaszában először azt hangsúlyozta, hogy minden személyszállítás a hatályos jogszabályoknak megfelelően történt. A kérdésekre azonban nem adott választ. Megjegyezte viszont, hogy a katonai szállításokra vonatkozó információk a törvény alapján

„keletkezésüktől számított 30 évig honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nem nyilvánosak”.

Hozzátette, hogy Harangozó Tamásnak országgyűlési képviselőként lehetősége van iratbetekintésen megismerni a kérdéses adatokat.

Azt már a Népszava tette hozzá, hogy Benkő Tibor maga is feloldhatná a titkosítást a honvédség parancsnokának kérésére. A törvény ugyanis felhatalmazza erre, „ha az adat megismerése a Magyar Honvédség törvényes működési rendjét vagy feladat- és hatáskörének illetéktelen külső befolyástól mentes ellátását, valamint a honvédelmi és a nemzetbiztonsági érdekeket nem veszélyezteti.”

A Magyar Honvédség 2018 februárjában két Airbus A319-es repülőgépet vásárolt. Simicskó István akkori honvédelmi miniszter már a bemutatójukon is azt hangsúlyozta, hogy a gépek nem kormánygépek, a Magyar Honvédség fogja használni őket.

A Falcon HA-LXX
Fotó: Forrás: Orbán Viktor/Facebook

Ezután azonban Orbán Viktor kezdte rendszeresen használni a repülőket. A miniszterelnök 2018 nyarán a 605-ös lajstromjelű Airbussal utazott Tel-Avivba, Szkopjéba, szeptemberben pedig Moszkvába és Salzburgba. A másik, 604-es lajstromjelű honvédségi Airbussal utazott hivatalos látogatásra szeptemberben Biskekbe, novemberben pedig Prágába, Zágrábba, valamint Milánóba egy operaelőadásra.

Szintén tavaly, 2018 augusztus elején a Magyar Honvédség vásárolt egy Dassault Falcon 7X típusú business jetet is, am a 606-os katonai lajstromjelet kapta. Az azóta bezárt Zoom hírportál 2018 decemberében leleplezte, hogy a honvédség nem egy, hanem két business jetet vett. A második Falcon a HA-LKX polgári lajstromjelet kapta.

Miután a hvg.hu megírta, hogy a miniszterelnök a 606-os lajstromjelű Falconnal ment Washingtonba Donald Trump amerikai elnökkel találkozni, a honvédségi gépeket eltüntették a legismertebb repülőgépfigyelő oldalakról, és jóval ritkábban bukkant az interneten is.

 

Tegnap 16:25

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.