Agyvérzést kapott 17 évesen, lebénult és még gyógytorna sem jár neki

Andorka Vivien 2012-ben, 17 évesen kapott agyvérzést, jobb kezén kívül teljesen lebénult. Bár lehetne segíteni az állapotán, még gyógytornáról is elküldték. A nő 24 órás ápolásra szorul, amit az édesanyja végez, azonban emiatt nem tud munkát vállalni. 

 

2023. szeptember 6., 12:19

Szerző:

 Az agyvérzése után derült ki, hogy a nő veleszületett agyi érrendellenességgel rendelkezik. Miután 10 napig feküdt a győri kórház intenzív osztályán, Budapesten folytatták a kezelését az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézetben. A kórházban töltött idő után életmentő műtétet hajtottak végre rajta.

A nő rokkantnyugdíja jelenleg 50 ezer forint, és további 40 ezer forintot kap fogyatékossági támogatásként. Az édesanyja nem tud munkát vállalni, mivel Andorka Vivien ápolása 24 órás feladat. 

Állapotán a gyógytorna segítene, azonban a megyéhez tartozó szolgáltató cég, aki szerződésben áll a társadalombiztosítóval, elutasítja őket. A heti 1-2 gyógytornát magán úton rendezik, ami alkalmanként 7-8 ezer forintba kerül. 

„Azt mondják, azért nem jönnek ki hozzá, mert krónikus, nem pedig friss beteg, aki most került ki a kórházból, emellett 5 hetes a várólista. Pedig ugyanúgy szüksége lenne a tornára, mint bármelyik betegnek. A könyök, a csukló, a térd és a bokák rendszeres kimozgatására a szinten tartás miatt lenne szükség, ugyanis mozgás hiányában ezek a részek becsontosodnak, megmerevednek, és úgy maradnak, ezeket pedig később csak műtéttel lehet helyrehozni” – mondta a Blikknek Andorka Tamásné Heni, a nő édesanyja. 

A lap az egészségügyi szolgáltatóhoz fordult, akik közölték: „Vivien a háziorvosa megrendelésre 2012-2019 között évente kapott gyógytorna-szakellátást. A Covid-19 járvány korlátozta a krónikus betegek otthoni gyógytornaellátását, és a járvány lezajlását követően sem állt vissza minden ellátási forma a megelőző időszakhoz képest. A rendelet egyértelműen megfogalmazza, hogy az akut betegek ellátása prioritást élvez. A jelenlegi NEAK-finanszírozás mellett krónikus betegek gyógytorna-szakellátására nincs fedezet szolgálatunknál.”

Az RTL Híradó 2015-ben számolt be arról, hogy Vivien helyzetén jótékonysági vásárral igyekeztek javítani:

(Kiemelt képnk illusztráció. Fotó: MTI Fotó: Kovács Tamás)