Aggódnak a magyar demokrácia miatt

A kormány megcsavarja a választási törvényt, az ellenzék csalást kiált – címmel tudósít a Reuters a regisztráció bevezetéséről, hozzátéve, hogy a lépés fokozza az aggályokat a magyarországi demokrácia biztosítékai körül.

2012. október 18., 16:49

Szerző:

A hatalom, amely a külföldön élő magyarok számára lehetővé teszi, hogy levélben jegyeztessék be magukat, azzal érvel, hogy az eljárás aktívabb szerepre ösztönzi az embereket a választásokon, így erősíti a demokráciát. Az ellenzéki pártok viszont úgy látják, hogy korlátozza a szavazópolgárok jogait. Az Ipsos múlt havi felmérése arra a következtetésre jutott, hogy a regisztráció elriasztja a voksolni akarók kb. negyedét. László Róbert a Political Capitaltól úgy értékeli, hogy a döntés teljesen igazságtalanul és csak még tovább szűkíti a magyarországi választók jogait, hiszen ők nem iratkozhatnak fel levélben. A munkahelyüket féltő munkások ugyanis nem fognak egy szabadnapot kivenni, hogy beutazzanak a legközelebbi város jegyzőjéhez. Az Ipsos egyébként azt mutatta ki, hogy a rendszer leginkább a képzetlen, illetve a vidéki városokban élő jogosultakat tartja majd távol az urnáktól. De ez a hatás nagyjából egyformán érvényesül majd a nagy pártok hívei között. Az Orbán-kormány törvényhozási reformjai már eddig is tiltakozásokat váltottak ki odahaza, illetve külföldi befektetők, más államok és nemzetközi szervezetek részéről.

10:47

Több ezer babaváró hiteles van már most is bajban, az ötéves türelmi idő letelte után pedig a sokszorosára nőhet a számuk júliustól kezdődően. A fizetési problémás babaváró hitel kiváltása, átalakítása eddig sem volt könnyű, és még csak most válhat sok ilyen hitel magas kamatozásúvá az adósok számára

10:14

A Lidl Magyarország igazgatóságának elnöke, Grósz Jenő szeptembertől a Lidl anyavállalatánál régiós igazgatói pozíciót tölt majd be, utódja Szlavikovics Zita lesz, aki jelenleg a Lidl Szlovákia igazgatóságának elnöke –közölte a vállalat az MTI-vel.

Bár egy szamárköhögéssel fertőzött járványügyi szakember maszk nélkül sétálgatott hosszabb ideig egy gyermekkardiológia intenzív részlegén – ahol szívsebészeti beavatkozásra váró, illetve a műtéten már átesett főként újszülöttek feküdtek –, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ ennek ellenére nem tervezi az egészségügyi dolgozók ismétlő oltását szamárköhögés elleni szérummal.