Óriási a probléma az agglomerációban: kormányzati segítséget kért a polgármester

Komplex probléma a régió vízellátása, ráadásul nemzetgazdasági kérdés, hogy Törökbálinton legyen elegendő víz, hiszen számtalan beruházó és vállalkozó települne a környékre, akinek egyelőre nem tudunk vizet biztosítani, épp ezért kormányzati segítséget várunk – mondta Elek Sándor, Törökbálint polgármestere az ATV Start című reggeli műsorában.

2023. december 20., 15:01

Szerző:

Mint ismert: az érdi nagy átmérőjű csőtörések miatt három településen is akár napokig vízhiány lehet.

 

Elek Sándor polgármester magyarázata szerint Törökbálintra négy csövön át érkezik a víz, de Érden keresztül, és miután Érden óriási lett az ivóvízigény – mert az elmúlt időszakban 10 ezerrel nőtt a lakossága -, nekik kevesebb víz jut.

„A rendszert mindenképpen fejleszteni kell, de ez 5,6 milliárd forintba kerülne” – mondta, majd hozzátette: biztonságosan akkor lesz víz, ha megérkezik az alkatrész, amelyet péntek reggel kezdenek beszerelni, ha minden jól megy, az szombatra kész van, és ezután töltődhet fel a rendszer, amely tegnap esti adatok szerint 38 százalékos töltöttségen volt, de folyamatosan fogy.

A helyi lakosoknak úgy próbálnak segíteni, hogy akinek szükséges, visznek palackos ivóvizet, de tervezik, hogy a tűzoltóktól kérnek lajtoskocsit. 

„A helyzetet nehezíti, hogy vírusos járvány van, el lehet képzelni, milyen nehéz helyzetben van, akinek hányásos, hasmenéses fertőzése van most.”

– mondta. Hozzátette: Törökbálinton bezárt az iskola, és nincs óvoda, bölcsőde sem a vízhiány miatt. 

A három települést érintő vízhiányról itt írtunk bővebben.

(Kiemelt kép: Csőzik László Facebook-oldala)

Könnyen lehet, hogy néhány hétig ingyenes lesz a parkolás a XII. kerületben, a rendszerhez szükséges szoftvert működtető cég szerződése ugyanis lejárt. S ugyan kiírtak egy félmilliárd forintos új közbeszerzést, de arra kizárólag a szoftver készítőjét hívták meg, ami az új polgármesternek viszont nem igazán tetszett.