Áder János tolla jól fogott most is, mikor aláírta az MTA megcsonkításáról szóló törvényt

2019. július 12., 11:15

Szerző:

Nem küldte vissza a parlamentnek újratárgyalásra és alkotmánybírósági normakontrollt sem kért Áder János a Magyar Tudományos Akadémiáról szóló, múlt héten elfogadott törvényről, hanem aláírta azt – derül ki az Országgyűlés honlapján megjelentekből, amit a hvg.hu szúrta ki.

A Fidesz kétharmados többséggel fogadta el Palkovics László innovációs és technológiai miniszter törvénymódosítását, ami lényegében elszakította az MTA-tól a kutatóhálózatát, annak költségvetését pedig a kormány határozhatja meg egy tanácson keresztül, aminek tagjait többségében maga Palkovics nevezi ki.

A törvény a gyakorlatban a kormány hatáskörébe utalja, hogy milyen kutatásokat támogat, illetve melyektől vonja meg a támogatást, ez eddig a független tudományos intézmény hatásköre volt.

A magyar és nemzetközi tudományos közösség hibába kérte, a kormánytöbbség erőből vitte végig a legsúlyosabb változatát a törvénynek. Véleményük szerint a törvény sérti a tudomány alkotmányos függetlenségét és szabadságát.

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy az Alkotmánybírósághoz kerüljön utólag a törvény – például ellenzéki képviselői indítványra –, de a testületet nem köti semmilyen határidő döntése meghozatalához.

A legmagasabb jövedelmű járásokban is hozzá lehet jutni a legmagasabb támogatáshoz, ha az igénylő keresete alacsony. Akár a 3,8 millió forintot is elérheti a támogatás összege, ha a felújítással sikerül 40 százalék fölé tornászni az energiamegtakarítást.