Áder János a Magyar Honvédség parancsnokával folytatott megbeszélést

Erről beszélgettek.

2022. április 11., 17:53

Szerző:

Áder János köztársasági elnök mint a honvédség főparancsnoka hétfőn hivatalában fogadta Ruszin-Szendi Romuluszt, a Magyar Honvédség parancsnokát.

A mintegy másfél órán át tartó megbeszélésük után a Sándor-palota Tükör-termében Ruszin-Szendi Romulusz a sajtónak nyilatkozva elmondta: a köztársasági elnök felkérésére jelentést adott arról, hogy a magyar katonák milyen feladatokat hajtanak végre Magyarországon.

Kiemelten szólt az orosz-ukrán konfliktus miatt az ország keleti térségébe átcsoportosított erőről. Elsősorban a rendőri erőket támogatják, de közben „felkészülünk a legrosszabbra is” – fűzte hozzá az altábornagy.

Fontos célnak nevezte, hogy megnyugtassanak minden magyar embert: „ha baj történne”, számíthatnak a magyar katonákra.

Hangsúlyozta: a magyar katonák továbbra is ott vannak a déli határon, továbbá számos országban teljesítenek szolgálatot, hogy a szövetségesi kötelezettségeiknek is eleget téve próbáljanak békés és biztonságos környezetet teremteni a világban.

Ruszin-Szendi Romulusz beszámolt Áder Jánosnak a jövőbeli tervekről is, köztük az orosz-ukrán háború miatt Magyarországra települő NATO-erők érkezéséről. Kérdésre válaszolva az altábornagy azt mondta: ennek még folyamatban van a tervezése.

Áder János utoljára fogadta államfőként a Magyar Honvédség parancsnokát.

(Kiemelt kép: Áder János köztársasági elnök (j) fogadja Ruszin-Szendi Romulusz altábornagyot, a Magyar Honvédség parancsnokát a Sándor-palotában 2022. április 11-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Ujhelyi István szerint Orbán Viktor aláírta az Európai Tanács (EiT) csúcstalálkozót lezáró dokumentumot, ami szembe megy a Fidesz-KDNP azon határozatával, amit el akarnak fogadtatni az EU jövőjéről szóló konferenciasorozat kapcsán.