A XIII. kerület lenne az új bázis?

Közvetlen pártelnök és miniszterelnök-jelölt választás a párttagok számára, markáns baloldali politika, és azon képviselők kiebrudalása a párttisztségekből és a parlamentből, akik az MSZP területi listájánál kevesebb szavazatot kaptak – a XIII. kerületi szocialisták „teljesítmény nélküli lefetyelés” helyett változást akarnak, javaslatot írtak a szombati kongresszusra.

2010. július 6., 18:34

Szerző:

A szocik közül egyéniben egyedül mandátumot szerző Tóth József és Szanyi Tibor képviselte XIII. kerületi szocialisták javaslatot fogalmaztak a párt szombati kongresszusára, melyben a regisztrált támogatói bázis létrehozását, a teljesítményelv bevezetését és markáns, érdekek helyett értékek mentén szerveződő baloldali politikát sürgetnek.

- Kell az egység, de nem mindegy, hogy mi köré szervezzük – fogalmazott a javaslat szűk körű bemutatásán Szanyi. – Úgy látjuk, a párt utolsó bástyája a XIII. kerület, ezért érdemes innen megkezdeni az újjáépítést. Persze nincs bárhol működő patent, de egy biztos: helyben kell győzni. Az MSZP a 2006-os önkormányzati választások óta elszakadt az emberektől, miközben mi azt tapasztaljuk: ha foglalkozunk velük, az mindenképpen megjelenik a szavazatokban. Az önkormányzati választás az utolsó lehetőségünk, ha megint alulmúljuk magunkat, az MSZP komoly veszélybe kerül.

A javaslat szerint az első lépés tisztázni, kik a párt tagjai, számukra pedig jogokat biztosítani. „A pártot helyenként uraló hatalombrókerek és mandátumgengszterek” háttérbe szorítása érdekében szorosabb kapcsolatot tartanának a szavazókkal, a tagságot pedig bevonnák a döntésekbe, a párttisztségek elosztásába. Eszerint ők közvetlenül választhatnák meg a pártelnököt, a parlamenti választást követő év áprilisában. Javasolják a regisztrált támogatói bázis létrehozását is, a regisztrált tagok pedig dönthetnének a miniszterelnök-jelöltről a választást megelőző év áprilisában. Ez, érvelnek, az aspiráns számára is nagy legitimitást jelentene.

Szanyiék szerint mindenkinek, aki egyéni jelöltként a párt területi listájánál gyengébben muzsikált, le kellene mondania párttisztségéről és parlamenti mandátumáról. Az új teljesítménymutatók kijelölésénél a területi felelősök fő feladata a választókkal való kapcsolattartás lenne. Miképp az a kerületben régóta működik: az egyéni önkormányzati képviselő-jelöltek számára négy éve is elvárás volt a minimum húsz százalékos ismertség, hogy legalább ezer választóval valódi kapcsolata legyen, és hogy 20-40 fős, bármikor akcióképes csapatot tudjon a háta mögött.

Mindez persze még semmi, ha a párt nem találja meg saját identitását. Aminek az antifasizmus kevés. A javaslat szerint társadalmi konzultáció során jövő áprilisig kell kialakítani a megújuló baloldal programját, melynek fő elemei az ország modernizációja, a társadalmi különbségek csökkentése, a munkából élők, a munkából nyugdíjat szerzett emberek támogatása, a demokrácia és a szabadságjogok védelme.

- Nem a tőke pártja vagyunk. Amitől még persze jóban lehetünk vele – summáz Szanyi.

- Problémákat bárki tud sorolni. Az embereket az érdekli, milyen megoldási javaslataink vannak számukra például a válságban, vagy ha nő a hitelük törlesztőrészlete – véli Tóth József, aki az MSZP előtt álló kérdéseket ellentétpárokban láttatta. – Egységre, de egyben megújulásra van szükség. A „ki kit győz le” helyett teljesítményelv kell. Generációs ellentétek vannak, s egy rosszul szocializálódott belső viszonyokkal bíró pártnak kellene modernül működnie. Létezik vidék-Budapest szembenállás, s morális válság is, miközben a hitelességünket kellene visszaszerezni. A politikai gyakorlat mögül hiányzik az identitás. Az egymás közötti leszámolás vágya sokszor nagyobb, mint a politikai ellenfél feletti győzelemé. Balanszírozni kell a nyugatbarát modernizáció, az egyensúlymegőrző gazdaságpolitika és az elesettek védelme között.

Tóth azt mondja, még nincs válasz arra, hogy a párt fel tudja-e oldani ezen ellentéteket. Őt mindenesetre a megkérdezése nélkül jelölték pártelnöknek, amit visszautasított, és politikai kulturálatlanságnak nevezett.

A XIII. kerületi elképzeléseket a budapesti szocialisták harminc százaléka támogatja, tudják, a kongresszuson is kisebbségben lesznek. Miképp azt is, hogy most a személyi kérdések uralják majd a terepet. Az alapszabályról, szervezeti kérdésekről szerintük legkésőbb tavasszal kellene dönteni.

Noha egyesek számára úgy tűnhet, hogy Orbán Viktor békemissziót folytat, a miniszterelnök spontán utazásaival nem okoz osztatlan sikert a diplomácia világában.