A WizzAir bérlete két nap alatt elfogyott

A Wizz Air azt tervezi, hogy meghosszabbítja az akciót.

2024. augusztus 22., 09:15

Szerző:

A Wizz Air az All you can fly sikerén felbuzdulva azon gondolkodik, hogy folytatja a repülési bérlet kibocsátását. Az augusztus 13-i meghirdetés után az első tízezer darab 48 óra alatt elfogyott - írja a Bloomberg, és a cikket a 24.hu szúrta ki. A magyarországi székhelyű cég korlátlan repülésre használható bérletei 499 euróba, azaz 196 ezer forintba kerülnek. Az első körben eladott bérletek 5 millió eurót (1,9 milliárd forintot) hoztak a fapados légitársaságnak az amúgy csalódást keltő idei nyári szezonban.

Az All You Can Fly éves bérlettel korlátlan számú járatra foglalható jegy, de van pár feltétel: csak három nappal az indulás előtt foglalható vele jegy, a kérdés csak az, hogy van-e még hely az adott járatra. És minden lefoglalt út után 10 eurós (4 ezer forintos) foglalási díjat kell fizetni, azonban a foglalás nem tartalmaz poggyászt és helyválasztási lehetőséget.

A Wizz Air csavart egyet az ajánlaton

A légitársaság korábbi közleménye szerint az utasok 2024. szeptember 25-től foglalhatnak jegyet a Wizz Air hálózatában, amelyben 50 ország 200 városába repülhetnek 800 járaton. A magyar utasok java része valószínűleg a Budapestről vagy Debrecenből elérhető járatokat választja majd, ami nagyjából 60 úticélt jelent. A WIZZ All You Can Fly tagsági az első ilyen típusú program Európában, a cég most két napig, az előértékesítési időszakban alacsonyabb áron, 499 euróért kínál 10 ezer tagságit.

Michael O’Leary, a rivális Ryanair vezérigazgatója korábban „marketing átverésnek” nevezte a Wizz Air ajánlatát, mondván nem lesz szabad hely a repülőgépeken, ha az ügyfelek csak három nappal a járat indulása előtt foglalhatnak. A Wizz Air szerint O’Leary hozzászólása nem csak, hogy provokatív, de nem is igaz.

A légitársaság nem mentes a botrányoktól sem

Ahogyan azt korábban megírtuk, az elmúlt időszakban több botrány is kerekedett a magyar reptereken, melyek a légitársaságok eljárásából fakadtak. Történt például, hogy nemrég közel 180-an a reptéren éjszakáztak, ugyanis a Wizz Air addig hitegette őket a szállással, amíg reggel lett. Így mindössze 20 utast helyezett el a légitársaság hotelben, időseket, kisgyerekes családokat, várandós nőket. Ráadásul – mint azt az Utazómajomírta – a Wizz Air váratlan körülményekre hivatkozva egy lyukas garas kártérítést sem hajlandó fizetni.

Augusztus elején 307 milliós bírságot szabott ki a Wizz Air-re a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa. A Wizz Air tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok tilalmának megsértése miatt kapta az óriási büntetést. A GVH közölte: a Wizz Air a szakmai gondosság követelményét sértő kereskedelmi kommunikációt folytatott az automatikus utasfelvételi szolgáltatás lényeges jellemzőiről, illetve elhallgatta, hogy egyes szolgáltatási csomagjainak részét képező többletszolgáltatásokat külön-külön is megvásárolhatják a fogyasztók, ezzel a cég a drágább csomagok irányába terelte a fogyasztókat.  A légitársaság az eljárás során több vállalást is tett, azonban ezeket a versenytanács – azok kétséges megvalósíthatóságára, illetve a korábbi és jelenleg is folyamatban lévő eljárásokra is tekintettel – nem fogadta el – írták. 

(Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)