A város ínyenceinek találkozóhelye

A hatalmas, tízemeletes házakon is túlérő kompok árnyékában a helsinki Déli Kikötő partján áll a város régi vásárcsarnoka. A vöröstéglás, csíkos épületben mindent lehet kapni, ami egy ízletes északi vacsora elkészítéséhez kell. Nyers, pácolt és füstölt halak minden mennyiségben, fahordókban savanyított hering, üvegtálakban piros, narancsszínű, zöldes, fekete és sárga halikra.

2012. november 14., 16:42

Szerző:

Sajtok, füstölt rénszarvassonka, zöldborsó és eper, zöld kaporcsokrok, rizzsel töltött félkész pirog, a sarkvidéki bogyók széles választéka, sárga rókagomba és barna kalapú kemény vargányák. A finnek nem kis, előre csomagolt dobozokban vásárolják a kaviárt, hanem rámutatnak a darált jég közt álló nagy üvegtálakra, és kérnek 100 vagy 200 grammot a hatalmas szemű lazacikrából vagy a nagy maréna (Coregonus lavaretus) apró szemű narancssárga kaviárjából.


A füstölt és friss halak között találunk lazacot minden formában, borssal, kaporral ízesítve, vásárolhatunk heringsalátát mustárral, fokhagymával, hagymával, borral, kaporral és még sokféle fűszerrel ízesítve – közös tulajdonságuk, hogy közép-európai ízlelőbimbók számára egy kicsit édesek.

A péknél a fehértől a sötétbarnáig minden színben és formában vehetünk kenyeret, rendkívül népszerű a középen lyukas kemény sötét kenyér, amit valaha sütés után egy rúdra húzva tároltak. A péknél és a vásárcsarnok közepén levő büfékben sonkával, hallal, rénszarvashússal vagy apró rákocskákkal alaposan megrakott szendvicseket lehet venni.

A zöldséges télen-nyáron a világ más tájairól érkezett viszonylag olcsó zöldségeket és gyümölcsöket kínál, valamint méregdrágán az idénynek megfelelő finn termékeket, amit a finnek általában előnyben részesítenek a sokszor tetszetősebb külföldivel szemben.

A finnek szívesen ismerkednek más népek étkeivel, ebben segít két közel-keleti áruda, amelyek a mediterrán vidék kedvelt csemegéit vonultatják fel, olajbogyók, saláták, kecske- és juhsajtok, pörkölt és sózott magvak formájában.

Egy boltban bonbonokat és csokoládét árulnak főként helyi gyártmányokat, de a polcokon megbújik egy-két ismert belga márka is.

Télen különösen jó a kikötő metsző szele elől bemenekülni a fűtött csarnokba, kávét vagy teát szürcsölgetni egy kaviáros szendvics és a finnek kedvenc fahéjas-kardamomos sütije társaságában.