A túlterhelt kórházak helyzete még rosszabb lett a hajléktalantörvény óta

2018. november 15., 16:48

Szerző:

Több budapesti kórházban dolgozó szakember is arról tájékoztatta a Magyar Hangot, hogy az elmúlt hetekben megnőtt a beérkező hajléktalanok száma. (A források nevüket, de még az intézmény nevét sem merték vállalni, állásukat féltve.)

Ennek oka pedig a lassan egy hónapja életbe lépett törvény, mely szerint a fedél nélkül élőknek a rendőri intézkedéskor megvan az a lehetőségük is, hogy a hajléktalanszálló, vagy fogda helyett kórházba menjenek, ha van egészségügyi problémájuk.

A dolgozók szerint a hajléktalanok ellátása lényegesen nehezebb, időigényesebb, többen eleve ittasan kerülnek be a kórházba, így pedig az is kihívás, hogy megfürdessék, vagy a fürdésre rávegyék őket.

További probléma, hogy sokan közülük egyáltalán nem együttműködőek, az alkoholfüggők néhány nap megvonás után egyre inkább agresszívek lesznek, márpedig, ahogy lap írja, egy bőrgyógyászati vagy belgyógyászati osztályon erre nem feltétlenül vannak felkészülve a nővérek és orvosok.

Ezt tetézi, hogy sok fedél nélküli rühesen vagy tetűvel érkezik az intézménybe, ami a többi kórházi beteget veszélyeztethetik, erre az elkülönítés lenne a megoldás – feltéve, ha ezt meg tudnánk oldani a kórházak.

A Magyar Hangnak több dolgozó azt is elmondta, hogy eddig is bekerültek az ellátórendszerbe, főként az őszi, téli hónapokban, csak sokkal kevésbé szervezetten és nagy számban, mint az elmúlt hetekben. Azt mondják, az kétségtelen, hogy a legtöbben valóban egészségügyi ellátásra szorulnak, ráadásul sokkal rosszabb helyzetet eredményezne, ha fertőző betegséggel egy hajléktalanszállón lennének, megbetegítve ezzel sok más társukat is.