A tavalyi a szárazság éve volt

Az elmúlt tíz év leghűvösebbje, egyúttal 1901 óta az egyik legszárazabb év volt Magyarországon 2021. 

2022. január 6., 07:55

Szerző:

Az elmúlt tíz év leghűvösebbje, egyúttal 1901 óta az egyik legszárazabb év volt Magyarországon 2021 – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat éves elemzéséből.

Az MTI-hez eljuttatott összegzésben azt írták: a 2021-es év középhőmérséklete a sokéves (az 1991-2020-as időszak alapján számított) átlag körül alakult, az előzetes adatok szerint 10,8 Celsius-fok volt. Ez, bár nem tér el lényegesen az átlagtól, az elmúlt tíz évet tekintve a leghűvösebb év volt Magyarországon

A január és a február több mint egy fokkal melegebb volt, majd tavasszal átlag alatti hónapok következtek. Az áprilisi és májusi havi középhőmérséklet több mint 2 fokkal elmaradt a szokásostól, 1987 óta a leghűvösebb tavasz volt a 2021-es. Fagykár is bekövetkezett, a hideg hátráltatta a szántóföldi növények fejlődését – hangsúlyozták.

Júniust és júliust már a hőség határozta meg. A forró időszak június közepétől augusztus közepéig tartott. A június a harmadik legmelegebb volt, a július pedig rekordmeleg volt 1901 óta. Az országos átlagos napi középhőmérséklet 22 napon érte el a hőhullámos nap küszöbét, a 25 fokot. Ennél több ilyen nap csak 2015-ben és 2012-ben fordult elő.

Augusztus második fele szokatlanul hűvös időjárással telt, így a nyár utolsó hónapja 1 fokkal elmaradt a normáltól, de

a nyár így is az ötödik legmelegebb volt 1901 óta

– írták. Az ősz a szokásosnál hűvösebb volt, a szeptemberi és novemberi hőmérséklet az átlag közelében, az októberi viszont több mint egy fokkal alatta alakult. Az év utolsó, és már téli hónapja a megszokottnál 1 fokkal melegebb volt – ismertette a meteorológiai szolgálat.

Tavaly a legalacsonyabb hőmérsékletet, mínusz 25,8 fokot mérték február 13-án. A legmagasabb hőmérséklet, amelyet 2021-ben mértek, 40,8 fok volt – írta az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Unsplash)

2024. április 23., 18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.