Stadionra és lórehabilitációra volt elég közpénz, de az iskola térkövezéséhez már a szülőktől gyűjtenek pénz Kisvárdán

2019. május 13., 08:49

Szerző:

Térkőjegyeket bocsátott ki a kisvárdai Vári Emil Általános Iskola, hogy le tudják burkolni az intézmény udvarát. Ezer, ötezer és tízezer forintos címletekben lehet hozzájárulni a beruházáshoz, elvileg önkéntes alapon – írja a Népszava.

Egy édesapa értesítette a lapot, aki azt panaszolta, hogy a szülők attól félnek, ha nem adnak legalább tízezer forintot, akkor annak majd a gyerekek látják kárát az iskolában.

– Van, aki erőn felül is beruház, csak hogy lépést tartson a többi szülővel, meg hát ezer forintot adni amúgy is ciki, így mindenki igyekszik többet adni. Csak azt nem értem, hogy egy állami fenntartású iskolában miért a szülőktől kell összetarhálni a pénzt? Miért nem futja a befizetett adónkból arra, hogy a gyerekeink normális körülmények között tanuljanak

– mesélte.

A lap érdeklődött az iskolát fenntartó Kisvárdai Tankerületi Központnál, miért kell a szülők anyagi támogatását kérni a térkőburkolathoz, mennyi pénzt sikerült eddig összegyűjteni, és korábban is gyűjtöttek ilyen módon pénzt a tankerületben.

Fotó: Facebook

Pásztor Gyula Csabáné tankerületi igazgató közölte, hogy ők 2017. január elseje óta fenntartói az iskolának, ezalatt több mint 207 millió forintból fejlesztették az intézményt. Az intézmény költségvetésének terhére 82 millió forintot, uniós pályázati forrásból pedig több mint 125 millió forintot költöttek az iskola infrastrukturális beruházásaira.

Azt már a Népszava tette hozzá, hogy ezek szerint az állam saját forrást nem áldozott az intézményre. Az igazgató megjegyezte azt is, hogy a tankerület a jogszabályok figyelembe vételével jár el, és nem kívánja korlátozni az intézményekben működő szülői szervezetek önálló döntéseit.

A lap úgy értesült, hogy az iskolában az igazgató utasítására kezdték el árulni a térkőjegyeket, tehát az nem szülői kezdeményezésre indult. A Népszava érdeklődését követően egyébként lekerült az iskola honlapjáról a térkővásárlásra buzdító oldal, Facebook-oldaláról pedig az ezzel kapcsolatos bejegyzés.

Emlékezetes, hogy Kisvárda egyébként rengeteg közpénzes fejlesztést kapott, amíg a Kisvárdán "nagy embernek" számító Seszták Miklós volt a fejlesztési miniszter: lett 2,5 milliárdért futballstadion, sportcsarnok, uszoda és még termálvizes lórehabilitációs központ is. Az iskolára már nem futotta.