A szélsőjobbos pedofil-simogató troll miatt elmarad Schmidt Máriáék Európa konferenciája

2018. január 9., 10:20

Szerző:

A kormány visegrádi elnökségét záró háromnapos konferenciát január 23-26 között tartották volna meg, de december végén kiderült, hogy a nyitónap egyetlen előadója az amerikai szélsőjobb botrányos figurája, Milo Yiannopoulos, akinek pedofíliával kapcsolatos megjegyzései még alt-right körökben sem arattak osztatlan sikert. A konferencia programját hamarosan levették a honlapról, most pedig felbukkant egy közlemény, miszerint  a rendezvényt májusra halasztják, mert az „pártpolitikai harcok része” lett, és ez ellehetetleníti a „szabad vitát” – írja a Mérce.

Íme a soha nem hátráló Schmidt Mária által vezetett Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány teljes közleménye:

„A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány január végére tervezett Európa jövője című tudományos, szakmai konferenciájának ténye, témái és előadói a közelgő magyarországi országgyűlési választások pártpolitikai harcának, küzdelmeinek része lett. Ez lehetetlenné teszi, hogy a konferencián a különböző vélemények és látásmódok szabad vitája folyjon. Ezért a Közalapítvány úgy határozott, hogy a konferenciát a parlamenti választások utáni időpontra, május végére halasztja, és erről az előadókat értesítette.

Milo Yiannopoulos
Fotó: Youtube

A Közalapítvány a jövőben is az egymás iránti tisztelet, a szólásszabadság és minden emberi érték védelme mentén szervezi eseményeit."

Január 2-án Gulyás Gergely, a Fidesz frakcióvezetője már jelezte, Milo „nem valószínű”, hogy részt venne a konferencián, mert „a pedofília népszerűsítse nem fér bele” a demokratikus vita kívánatos keretei közé. L. Simon László viszont a jelek szerint lemaradt a fideszes levelezőlistáról, ugyanis a fejlemények dacára is védelmébe vette a trollt.

A konferencia tervezett előadói közt Szijjártó Péter és Csányi Sándor mellett, egyébként szerepelt továbbá a német szélsőjobboldali AfD párttal szimpatizáló, és a bevándorlás- és iszlámellenes PEGIDA több rendezvényén is felszólaló publicista, aktivista Götz Kubitschek. A szintén elég megosztó, magyar származású brit szociológus, Frank Furedi, és a francia író, filozófus, Pascal Bruckner is, aki úgy tűnik, még decemberben jelezte a szervezők felé, hogy nem óhajt részt venni a konferencián a „szélsőséges elemek” jelenléte miatt. 

15:08

Az orosz-ukrán háború kitörése után pár hónappal Svédország és Finnország egyszerre adta be csatlakozási kérelmét a NATO-hoz. Az út a tényleges csatlakozáshoz viszont nem olyan egyszerű, mint azt sejteni lehetett, mert Törökország több indokkal is akadályozza a folyamat gyors lezárását. Dag Harteliust, Svédország budapesti nagykövetét kérdeztük többek között a svéd–török viszonyról, Svédország NATO-hoz való csatlakozásáról és az orosz–ukrán háborúról.