A szegedi egyetem kutatói feltérképezték a koronavírus-járvány és a BCG-oltás kapcsolatát

Azokban az országokban, ahol nem használják a BCG-t, ott nagyobb arányban követelt áldozatokat a koronavírus.

2021. február 11., 18:53

Szerző:

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának kutatócsoportja 802 olyan közös fehérjerészletet talált a BCG-oltás és a Covid-19-fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírus között, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni immunválaszban. Közleményük szerint az eredmények fontosak lehetnek a BCG-oltás és a Covid-19 betegség immunológiai kapcsolatának felderítésében - adta hírül az egyetem hírportálja.

A BCG-oltás és a Covid-19-fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírus között 112 olyan hasonló fehérjerészletet találtak, amelyek szerepet játszhatnak a vírussal szembeni, úgynevezett T-sejtes immunválasz működésében. Emellett azonosítottak 690 olyan hasonló fehérjeszakaszt, amelyek a vírussal szembeni ellenanyagválaszért lehetnek felelősek. Az egyik ilyen közös fehérjerészlet a SARS-CoV-2 vírus tüskefehérjéjének azon részén helyezkedik el, amelyhez, ha ellenanyag kapcsolódik, akkor semlegesíti a vírust.

Dr. Virok Dezső, az SZTE ÁOK Orvosi Mikrobiológiai Intézet docense, a kutatócsoport tagja elmondta, a BCG-oltás egy legyengített kórokozót tartalmazó vakcina, amely az emberre nem veszélyes, de a tuberkulózis megelőzésére alkalmas immunválaszt alakít ki, ráadásul

a BCG-oltás más fertőzések ellen is véd, például különböző légúti fertőzések ellen, így 1954-től hazánkban is kötelezően alkalmazzák.

A BCG-oltás védő szerepét a Covid-19-fertőzésben is felvetették. A járvány első hulláma alatt azt is megfigyelték, hogy azokban az országokban, ahol az oltási programot felfüggesztették vagy nem vezették be, mint például Spanyolországban, Olaszországban, Franciaországban vagy az USA-ban, ott a Covid-vírus drámai mértékben követelt áldozatokat. Ahol viszont a népesség nagy része megkapta ezt a vakcinát, kevesebb volt a Covid-19-fertőzések előfordulása és súlyossága – utalt az előzményekre dr. Virok Dezső. Hozzátette: ezt az is magyarázhatja, hogy a BCG-oltásban és a Covid-19-fertőzést okozó SARS-CoV-2 vírusban olyan hasonló fehérjerészletek találhatók, amelyeket az immunrendszer a BCG-oltás után „megtanul”, és egy későbbi SARS-CoV-2-fertőzés során felismeri és védekezik a vírus ellen. Ezt a jelenséget keresztimmunitásnak nevezik.

(Kiemelt képünk illusztráció, MTI/Rosta Tibor)