A sikeres lopáshoz Fóton útban van néhány beteg gyerek

2019. március 8., 07:01

Szerző:

„Minden jel arra mutat, komoly mutyi készülődik Fót környékén, a sikeres lopáshoz azonban útban van a Fidesznek pár beteg gyermek. Körbekérdeztem az illetékes intézményeket, és kiderült: a tervezett célállomások a mai napig semmilyen tájékoztatást nem kaptak, a szükséges szakemberek toborzása még el sem kezdődött, senki nem tud semmit, három hónappal a tervezett bezárás előtt” – ez Szél Bernadett független országgyűlési képviselő egyik posztja egy közösségi oldalon, a fóti Károlyi gyermekközpont átalakítása, illetve megszüntetése kapcsán írt. A képviselő a blogján ennél is keményebben fogalmaz: „Melyik korrupt oligarchának hiányzik Fót a gyűjteményéből?”

Szél Bernadett lapunknak azzal magyarázza indulatait, hogy

a kormány egy „hazugságkoktélt” kevert az intézmény megszüntetése köré.

Fotó: Fekete István

Fótról az utolsó írásba foglalt kormányzati tájékoztatás 2017-re datálódik, amikor Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára Szél Bernadett írásbeli kérdésére azt válaszolta: „A fóti Károlyi István Gyermekközpont helyzetének rendezése ügyében csak az intézmény jelenlegi székhelyén nyújtott gyermekvédelmi szakellátási tevékenységek új helyszíneken történő biztosításáról született döntés.” A válaszból az is megtudható, hogy mint minden mutyigyanús és átláthatatlan manőverhez, ehhez is – amúgy jó célokra szánt – uniós forrásokat használnak fel. A Gyermekotthonok kiváltása, gyermekotthonok korszerűsítése, hiányzó gyermekotthoni kapacitások létrehozása elnevezésű konstrukció keretében 224 millió forintból akarják megvalósítani annak a 32 speciális gyermekotthoni ellátásban részesülőnek az áthelyezését, új otthonuk kialakítását, akik most Fóton élnek. Az új helyszínekről ebből a válaszból lehet tájékozódni: a speciális ellátást igénylő gyerekek Zalaegerszegre, illetve Kalocsára mennének (az előbbi 24, az utóbbi nyolc férőhellyel bővülne, ezt már költségvetési forrásból finanszíroznák). Rétvári válaszából kiderült az is, hogy „további, mintegy 416 millió forint központi költségvetési forrás bevonásával a 34 férőhelyes Kísérő Nélküli Kiskorúak Gyermekotthona és a kísérő nélküli kiskorúak számára biztosított ideiglenes befogadó férőhelyek további működtetése az Emberi Erőforrások Minisztérium az Aszódi Javítóintézet, Általános Iskola, Szakiskola és Speciális Szakiskola területén, a javítóintézettől elkülönülő, jelenleg nem használt volt iskolaépület 48 férőhelyes gyermekotthonná történő átalakításával és ehhez kapcsolódóan 40 ideiglenes befogadó férőhely létrehozásával fog megvalósulni”. Vagyis: az eddig Fóton élő, többségükben háború elől menekülő, felnőtt gondviselő nélkül érkező gyerekeket kizsuppolják Fótról az aszódi fiatalkorúak javítóintézetének – börtönének – közvetlen szomszédságába.

– A hely, ahová ezeket a gyerekeket vinni akarják, nehezen megközelíthető, jelenleg egy romos iskolaépület, betonfalakkal körülvéve – teszi hozzá Szél Bernadett. Úgy véli: ennek az egész akciónak semmi köze a kitagoláshoz, mindez a kormány hazugsága azért, hogy bezárhassa az intézményt.

Szél Bernadett többször is ellátogatott Fótra, és semmi olyan jelenséget nem tapasztalt, ami a kitagolás indoka lehetne. A fóti gyermekközpont ugyanis nem egy óriási, a szocializmusból itt maradt korszerűtlen tömegintézmény. A gyermekek a park területén kisebb, néhol egészen új, uniós pénzekből épült házakban laknak. Ezekben a kis házakban kapják a fejlesztést a mozgássérült gyerekek, valamint a mentális problémákkal küzdő fiatalok. Ezekben az épületekben működik a szülő nélkül érkezett menekültgyerekeket gondozó részleg is.

Szél Bernadett felkereste azokat az intézményeket is, ahová a fóti gyerekeket el akarják helyezni. Az, hogy mennyire nem a kitagolásról van szó, a fogadó intézmények állapotán látszik.

– Ha a kormány elképzelései szerint valósulna meg a fóti gyerekek elhelyezése, akkor nekik olyan helyekre kell menniük, ahol még több gyermeket zsúfolnak már meglevő nagy létszámú, súlyos szakemberhiánnyal küszködő gyermekotthonokba.

Zalaegerszegről és Kalocsárol korábban egyaránt elmarasztaló ombudsmani határozatok születtek, Zalaegerszegen még a vezetést is lecserélték, mindkét hely kényszerből túlterhelt, törvényes létszám felett működik már most, hosszú várólistákkal – fogalmaz Szél Bernadett. A zalaegerszegi intézmény a város legszélén van, a kalocsai meg a női börtön mellett.

– Ami Fóton a természeti szépségeken és az ideális elhelyezkedésen (Fót központja, Budapest közelsége) túl különleges volt, az az összeszokott szakmai stáb, amely már régóta végzi a gyerekek fejlesztését, gondozását. És nem voltak nagy létszámú csoportok. Mondhatnám: Fót már ki van tagolva! Itt integráltan élnek a gyerekek a helyi közösségben, ami talán a legfontosabb. Egy példa: a parkban lévő kis tó körül a rendszeresen itt pecázó horgászok építettek egy korlátot az otthonban élő mozgássérült, kerekesszékkel közlekedő gyerekeknek, hogy biztonságosan meg tudjanak kapaszkodni a parton, és ők is horgászhassanak – meséli a képviselő. Azt is elmondja: három hónappal az intézmény tervezett bezárása előtt senki nem tud semmit a kormányzat szándékairól.

A képviselő tényfeltáró munkájából kiderül, hogy semmilyen, az intézet bezárását előkészítő munka nem kezdődött el. Senki nem mérte fel a gyerekek egyéni igényeit, nem elemezték a helyzetüket, nem konzultáltak a velük dolgozó szakemberekkel. Kétség sem férhet hozzá, hogy a gyerekek érdeke az lenne, hogy maradjanak jelenlegi nevelőikkel, akikhez már kötődnek. Az biztosan nem jó nekik, ha kizsuppolják őket szakemberhiányos intézményekbe.

Blogjában a képviselő többször is jelzi, mekkora méretű a szakemberhiány a gyerekvédelemben. Annyira rosszak a bérek, hogy alig tudnak olyan embert találni, aki gyermekotthonba menne dolgozni.

– A gyermekvédelmi rendszer rettentően alulfinanszírozott, kevés a férőhely, és leromlott állapotban vannak az intézmények. A fóti speciális otthonban azért amortizálják a berendezést a gyerekek – ahogy egyébként Kalocsán vagy Zalaegerszegen is –, mert olyan pszichés betegségekkel küzdenek, amelyek ezzel járnak. Kellene pénz a felújításra, de erre nem adnak – mondja Szél Bernadett.

A helyzet az, hogy egyelőre csak Szél Bernadett emelte fel a szavát a fóti tervek tarthatatlansága miatt. Ahogy már annyiszor megtapasztaltuk, sem a szociális munkás szakmai szervezetek, sem a gyermekvédelemmel foglalkozó szakemberek, sem a gyógypedagógiai terület képviselői nem szólalnak fel a botrányos tervek ellen, pedig, ahogy a képviselő mondja, itt most nagy a tét: a kormány minden további nélkül gázolna át gyerekeken. Ezt szerinte csak összefogással lehet megakadályozni.