A pécsi polgármester feljelentést ígér, a Pride előtt matricákkal ragasztották tele a várost

Szombaton tartják az első pécsi Pride-ot, Péterffy szerint a matricák kiragasztása felveti a közösség elleni uszítás gyanúját.

2021. szeptember 17., 18:14

Szerző:

„Gyűlöletkeltő matricák jelentek meg Pécs utcáin” – állítja Péterffy Attila, Pécs polgármestere a Facebook-oldalán. A polgármester szerint a cselekmény felveti a közösség elleni uszítás gyanúját, ezért az ígéri, feljelentést tesz ismeretlen tettes ellen.

„Azt, hogy a Mi Hazánk Ifjai logójával ellátott matricákat elhelyezők bűncselekményt követtek-e el, a hatóságok dolga felderíteni és a bíróságé eldönteni. Az azonban egészen biztos, hogy nagymúltú, befogadó, sokszínűségére büszke városunk közössége nem tűri el, hogy az utcáin ocsmány, gyűlöletkeltő plakátok jelenjenek meg. Ezért nyomatékosan felszólítom a matricákat kiragasztókat, hogy haladéktalanul hagyjanak fel a város méltóságának rombolásával és azzal, hogy a város közösségét vallási, politikai vagy bármilyen egyéb módon uszító szóróanyagokkal próbálják megosztani” – írta a polgármester.

Péterffy azt ígéri, a bizonyítékok rögzítése után haladéktalanul elrendeli a plakátok eltávolítását. „És a jövőben is így fogok tenni minden alkalommal, amikor a gyűlöletkeltés ilyen formában jelenik meg Pécs utcáin” – írta.

A Szabad Pécs tudósítása szerint többen feljelentést tettek a várost ellepő matricák miatt, amin a „Pusztítsd a szörnyet!” felirat szerepel, fölötte pedig az LMBTQ, ateizmus, marxizmus, liberalizmus, feminizmus és gender szavak. Pécsen szombaton tartják az első Pride-felvonulást. Ez az első olyan Pride Magyarországon, amit nem a fővárosban, hanem vidéken rendeznek meg. Több szervezet ellendemonstrációt jelentett be szombatra.

(Kiemelt kép: a plakátokon lévő matricák)