A pénz kell Orbánnak, nem az EU, Ujhelyit kicsinyes húzással tartották távol a miniszterelnöktől

2017. október 17., 15:04

Szerző:

Nagyszabású eseményen hirdette meg a kormány a turizmusra épülő új stratégiai programot. Orbán Viktor szerint a turisztikai szektor lehet hazánk egyik húzóágazata, amelyre a jövőben milliárdokat fordítanak, leginkább EU-s forrásból. A több száz vendéget felsorakoztató eseményre viszont „elfelejtették” meghívni az Európai Parlament turizmusért felelős magyar szakpolitikusát. Igaz, Ujhelyi István történetesen szocialista EP-képviselő. 

Fotó: 168 Óra-archív / Riskó Gáspár

„Magyarországot az Isten is arra teremtette, hogy a turizmus legyen az egyik húzóágazata, amely nem csupán egy pénzkereseti forrás, időnként saját erején felül teljesítő nemzetgazdasági terület, hanem a kormányzati gondolkodásban a hazaszeretet egyik formája, és mint ilyen, misszió” – mondta Orbán Viktor a Turizmus Summit című szakmai konferencián, ahol bemutatták a 2030-ig szóló Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégiát. Elmondták, a kormány 2030-ig 828 milliárd forint fejlesztési forrást rendelt a stratégia megvalósításához, amelynek révén Magyarország elfoglalhatja „méltó helyét” a világ turizmusában.

Az eseményen szinte valamennyi szakmai szervezet és döntéshozó jelen volt, csak éppen az Európai Parlament turizmusért felelős szakpolitikusa nem kapott meghívót. A 168 Óra értesülései szerint a szervezők döntése volt, hogy Ujhelyi István nem lehet rajta a listán, holott az MSZP EP-képviselője néhány napja még a turizmusvilágnap alkalmából szervezett brüsszeli csúcstalálkozó egyik felszólalója volt, közvetlenül Antonio Tajani EP-elnök és az Európai Bizottság illetékes biztosai után. Ujhelyi egyébként számos olyan turisztikai program elindításánál bábáskodott, amely Magyarország számára is érdemi előnyökkel járt. Az általa kezdeményezett Youth on the S.P.O.T. program például több ezer eurót költ arra, hogy a turisztikai szakma segítségével csökkenthetővé váljon az ifjúsági munkanélküliség Európában, így Magyarországon is.

Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt Fotó: MTI / Szigetváry Zsolt
Fotó: Szigetváry Zsolt

Ujhelyi a 168 Óra Online megkeresésére úgy fogalmazott, csak részben lepte meg, hogy távol tartották a budapesti eseménytől. „Az mindenképpen kedvező, hogy a kormány is felismerte végre a szektor fontosságát és nemzetgazdasági erejét. Az azonban, ahogyan megpróbálnak rátelepedni az ágazatra, nem segíti sem a hazai turizmus, sem a gazdaság fejlődésének ügyét” – mondta, hozzátéve: kicsinyesnek tartja, ahogyan a kormánypártok mindent zárványosítanak. Szerinte a turisztikai ágazatnak hosszú távú gondolkodásra és tervezésre, nem pedig „rapid lerablási kísérletekre” volna szüksége.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.

Magyarországon tavaly 115 ezer 65 évesnél idősebb magyar dolgozott a nyugdíj mellett. A legtöbben a feldolgozóiparban tevékenykedik, de a kereskedelemben és gépjárműjavításban is szép számmal dolgoznak az idősek.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.