A pedagógusok is tiltakoznak a rabszolgatörvény ellen

2018. november 28., 14:39

Szerző:

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség december 8-ra tervezett demonstrációjához, amely a Munka Törvénykönyve módosítása ellen tiltakozik. Egyúttal országos akciósorozatot is szerveznek azzal a céllal, hogy meghátrálásra kényszerítsék a kormányt az ügyben – írja közleményében a szervezet.

– Mint ismert, a Parlament a mai napon a T/3628 számú javaslat alapján megkezdte a munka törvénykönyve módosításának általános vitáját. Tette mindezt úgy, hogy Kósa Lajos és Szathmáry Kristóf egyéni képviselői indítványban, az érdekegyeztetés teljes megkerülésével kerül az Országgyűlés elé a javaslatcsomag. Mindez egy olyan kérdésben, amely rendkívül hátrányos érinti a magyar munkavállalók és rajtuk keresztül a magyar családok többségét. Ilyen esetekben különösen elfogadhatatlan a jogalkotás ezen módozata, amely önmagában rámutat arra, hogy a kormány e kérdésben nem csak a szakszervezeteket, de a magyar társadalom egészét is semmibe veszi

– írják.

Fotó: Facebook

A módosító javaslatok elfogadására várhatóan december 11-én kerül sor. A PDSZ addig is akciósorozatot szervez azért. Álláspontjuk szerint minden áron és eszközzel meg kell akadályozni a javaslat elfogadását. Ezért egy országos munkavállalói konzultációt kezdeményeznek, illetve a Szakszervezeti Tisztségviselők Tanácsának összehívását december 5-re.

A módosítási javaslat szerint Kósáék a jelenlegi 300 óráról 400 órára növelnék az egy évben elrendelhető rendkívüli munkaidő maximális mértékét azoknál a cégeknél, ahol van kollektív szerződés. A javaslat azzal is módosítaná a munka törvénykönyvét, hogy a jelenlegi egy helyett hároméves időszakra tenné lehetővé a munkaidőkeret elszámolását.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.