A nyilvánosság ereje: Rétvári Bence a tárca egyedi segítségét ajánlotta fel az asszonynak, akinek tésztagép szakította le a karját

2018. november 23., 14:01

Szerző:

A súlyos fogyatékosság a törvény szerint olyan tartósan, vagy véglegesen fennálló állapot, aminek következménye, hogy a súlyosan fogyatékos személy önálló életvitelre egyáltalán nem képes, vagy mások állandó segítségére szorul. Így magyarázta Rétvári Bence, hogy milyen szempontot kell közigazgatási eljárásban megállapítania a rehabilitációs hatóságnak, illetve egy bírósági felülvizsgálatban az igazságügyi orvosszakértőnek ahhoz, hogy valaki fogyatékossági ellátásban részesülhessen ma Magyarországon.

Mesterházy Attila szocialista képviselő fordult Kásler Miklós miniszterhez ugyanis az írásbeli kérdéssel: „Hogyan fordulhat elő, hogy megvonták a fogyatékossági támogatást az anyától, akinek letépte a karját a rossz tésztagép?" Mesterházy arról is tájékoztatást kért, hogy a minisztérium kíván-e bárminemű segítséget nyújtani az arra rászorulónak.

Hatalmas botrány kerekedett abból (okkal), hogy a családok évében még a 20 ezer forintos fogyatékossági támogatást is megvonták Magyari Beátától, akinek három éve egy tésztagép szakított le az alkarját. Az asszony 2015 nyarán egy darab nyers tésztát szeretett volna leszedni a munkahelyén a tésztagép széléről, de a masina elkapta az ujját, majd a forgófej tüskéje átszúrta a tenyerét, végül leszakította, és ledarálta a kezét.

Az asszony elvesztette az állását, és képtelen volt fizetni a devizahitelét. Nagy nehezen az egyik környékbeli faluban talált egy fogyatékkal élőket alkalmazó munkahelyet, ahol négy órát dolgozhat. Ez azonban a napi megélhetésre és a rezsire is alig elég.

Megdöbbent, amikor szeptemberben megkapta a fogyatékossági támogatásának megvonásáról szóló határozatot, ráadásul az államtitkári válasz alapján ez az eljárás nem is lehetett jogszerű, hiszen úgy küldték ki neki a döntésről szóló papírt, hogy még csak be sem hívták előtte orvosi felülvizsgálatra.

A határozat jogosságát egyebek mellett azzal indokolták, hogy az asszony már nem szorul a kormányrendelet szerinti segédeszköz állandó használatára. A fogyatékossági támogatásra jogosultság együttes feltétele a súlyosan fogyatékos állapot fennállása, ezen állapot tartóssága vagy véglegessége, továbbá az ügyfél önálló életvitelre képességének hiánya. E feltételek bármelyikének hiánya esetén a támogatás jogszerűen nem folyósítható az indoklás szerint.

Magyari Beáta az RTL Klub 2016-os riportfilmjében
Fotó: RTL Klub Híradó

Az asszony egyedül még a megmaradt karját sem tudja megmosni. 

Az októberi és a novemberi pénzt már meg sem kapta, kilakoltatás szélére sodródott, sőt a tiszaújvárosi családanya most a 24 ezer forintos baleseti járadékból és a 45 ezer forintos keresetéből kénytelen megélni. Ráadásul jövőre a járadék is lejár, miközben az asszony március hatodikáig kapott haladékot a bíróságtól arra, hogy rendezze a devizahitel-adósságát. Eközben volt munkáltatójával Magyari Beáta évek óta jogi harcban áll: 18 millió forintos kártérítést kért, de a cég csak négymilliót ajánlott, ezt nem fogadták el. A per még javában zajlik, súlyosbítva az asszony helyzetét és állapotát.

A Kásler miniszter nevében válaszoló Rétvári, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára mégsem a vonatkozó jogszabályok és eljárás robotias ismertetésével, hanem utolsó két mondatával okozhatott meglepetést. Nemcsak a jogorvoslati út bejárását javasolta ugyanis a családanyának, hanem azt is hozzátette: 

– Amennyiben további segítségre van szükség, úgy a konkrét ügy ismerete esetében lehetséges további lépések megtétele. Bízom benne, hogy az ügy minél előbb emberséges módon tud rendeződni, az EMMi készséggel áll az érintett rendelkezésére.

Persze nagy kérdés, történik-e bármilyen érdemi lépés Magyari Beáta érdekében, továbbá, hogy mi van azokban a hasonló, vagy éppen teljesen azonos esetekben, amelyek nem kerülnek nyilvánosságra.

Megtörni látszik a kutasok ellenállása? Hétfő kora délutáni hatállyal a Mol az összes töltőállomásán 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát, vagyis – nagykereskedelmi árváltozás híján – az árrését. 

A Szabad Európa kiperelte az autópálya-koncessziós szerződés mellékleteit, és kiderült, hogy 15-17 ezer milliárd forintba kerülhet az adófizetőknek az, hogy a kormány kiszervezte a hazai gyorsforgalmiút-hálózat nagy részét. Az üzletet elnyerő hét magántőkealapról kiderült, hogy négy Szíjj László, három pedig Mészáros Lőrinc kormányközeli üzletember százszázalékos tulajdonában van – írja a lap.

Kedden túlnyomóan derült, száraz időre van kilátás. Európa időjárását egy kiterjedt anticiklon befolyásolja. Napközben többfelé megélénkül, kedden a Dél-Dunántúlon időnként meg is erősödik a délkeleti, keleti szél.

Olyan szabályokat akartak bevezetni a koreaiak által vezetett iváncsai akkumulátorgyárban, ami kiverte a biztosítékot a magyar munkavállalóknál. Nem mondják meg, mi az oka, ha rosszul lesznek a dolgozók a munkahelyükön, a szigorú biztonsági előírásokra viszont nagyon odafigyelnek, a telefonok kamerája le van takarva, amit a biztonsági szolgálat ellenőriz is. A Házon kívülnek az iváncsai akkumulátorgyár két dolgozója mesélt arról arc és név nélkül.