A németek, a dánok és a franciák kaphatják meg azokat a Moderna-vakcinákat, amelyeket a magyar kormány nem igényelt

Magyarországnak nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, de a kabinet csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért.

2021. március 6., 14:36

Szerző:

Az Európai Unió tavaly 160 millió adag legmodernebb, mRNS-alapú Moderna-oltást vásárolt, amit 2021 végéig kell teljesen leszállítania a gyártónak. Ezután az egyes kormányok eldönthették, hogy mennyit szeretnének azonos áron megvenni. Legfeljebb a lakosságarányuknak megfelelő arányú oltást vásárolhattak - írta a Szabad Európa

Magyarországnak ebből így nagyjából 3,5 millió adag jutott volna, viszont a kormány csak nagyjából a felét, 1,74 millió adagot kért. A kormány három különböző indoklással állt elő:

  1. Orbán Viktor először tagadta, mondván szamárság, hogy ne rendelték volna meg az összes lehetséges vakcinát. 
  2. A miniszterelnök az RTL híradónak egy nappal később azt nyilatkozta, hogy a vakcinát túl drágának találták.
  3. Gulyás Gergely miniszter  később egy harmadik álláspontot fogalmazott meg, miszerint, „az említett másfél millió Moderna-vakcinát 2021 decemberében szállítaná Brüsszel.” 

Ez utóbbi magyarázatot az Európa Unió képviselete cáfolta a Szabad Európának nyilatkozva.

A lap cikke szerint az uniós vakcinabeszerzési megállapodás alapján, ha egy ország mégse kéri a lakosságarányosan neki járó vakcinák egy részét, azt a többi ország megveheti. De nem közvetlenül, mert a megmaradt oltásokat egy közös alapba teszik, arra tehetnek ajánlatot az érdeklődő országok. Az azon felüli opciókat pedig nem kötelező lehívni, ha esetleg később egy ország sem kérné azokat.

A Szabad Európa megkérdezte, hogy a magyaroknak szánt Moderna-oltásokat kik vehették meg, azaz mely országok kötöttek le a lakosságarányukat meghaladó mértékű Moderna-terméket. Az Európai Unió azt válaszolta, hogy ezt nem árulhatják el.

Azt viszont az uniós járványügyi hivatal honlapján követni lehet, mely országokba eddig mennyit szállítottak le a Modernából. 

Azt lehet már most tudni, hogy Németország gyorsan elkezdte felvásárolni a megmaradt Moderna-termékeket, nekik 30 millió járt volna, de hamar 50 millióra lett szerződésük.Hasonló helyzetben van Dánia, nekik durván kétmillió adag járt volna az első beszerzési körből, de január elején már hatmillióra volt szerződésük. A Politico szerint Franciaország is érdeklődött megmaradt Moderna iránt - írta a lap.

Frissítés: Gulyás Gergely reagált az értesülésre, szerinte gyűlöletkampányt folytat a baloldal a kormánnyal szemben a vakcinabeszerzés ügyében

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint "a baloldal és lakájmédiája" gyűlöletkampányt folytat a kormánnyal szemben a vakcinabeszerzés ügyében, ennek legfőbb állítása, hogy Magyarország nem rendelt elég Moderna-vakcinát, így azt Magyarország helyett mások veszik meg.

Gulyás Gergely szombaton a közösségi oldalán közétett bejegyzésében ezzel kapcsolatban azt írta, az európai uniós vakcinalehívásoknak négy kategóriája van: initial (normal), optional, top up és top-up optional.

"Mind az +initial+ dózisokból, mind az +optional+ dózisokból 80 millió állt a tagállamok rendelkezésére, összesen 160 millió. A tagállamok közötti elosztási elv alapján Magyarországnak az előbbi kategóriába tartozó dózisokból ugyanannyi megvásárlására volt lehetősége, mint az utóbbiakból, (kétszer 1 744 000) összesen 3 488 000 darabra" - tette hozzá.

Gulyás Gergely megjegyezte, az Európai Bizottság által kötött szerződés 15. oldala szerint - amelynek képét csatolta bejegyzéséhez - az "optional" kategóriába tartozó oltóanyagok leghamarabb a harmadik negyedévben érkezhetnek, "amikorra már egyéb beszerzések révén rendelkezésre fog állni a teljes 18 év feletti lakosság teljes átoltásához szükséges oltóanyag".

"A valós teljesítés azonban a szerződésben rögzített ütemezésnél is rosszabbul halad. Ezt támasztja alá a Moderna szállítási ütemterve, amelyből kiderül, hogy Magyarországra csak a negyedik negyedévben nem fognak szállítani, tehát még az első (initial) kategóriába tartozó oltóanyaghoz is csak a harmadik negyedévben juthatunk hozzá. Addigra már akkor is marad oltóanyagunk, ha az amúgy önkéntes oltás lehetőségével minden nagykorú magyar ember él" - emelte ki a miniszter.

Gulyás Gergely bejegyzéséhez mellékelte a táblázatot is, amelyből - mint írja - kiderül, hogy vélhetően hasonló okokból több másik uniós tagállam sem élt az opcionális lehívás lehetőségével.

A miniszter reagált arra a sajtóhírre is, hogy az EU képviselete szerint mivel a közös uniós vakcinabeszerzési program keretében Magyarország által megrendelt oltóanyagok nem az EU-tól érkeznek Magyarországra, hanem a gyártóktól, nincs közvetlen rálátásuk a pontos szállítási menetrendre. Gulyás Gergely közölte: a negyedéves szállításra vonatkozó, bejegyzésében ismertetett információk az Európai Bizottság és név szerint Stella Kyriakides uniós biztos által aláírt, a bejegyzéshez csatolt szerződésből származnak.

"A Bizottság tehát pontosan tudatában van annak, hogy az említett vakcinaszállítmány nem érkezhet meg a harmadik negyedév előtt. Ahogyan a Bizottság a csatolt táblázatot is jól ismeri" - tette hozzá, feltéve a kérdést, hogy vajon miért hazudott ebben a kérdésben az EU képviselete.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168 archív)

10:21

A Vitézi Rend nevű szervezet Csongrád-Csanád, Békés megyei törzskapitányságának tagjai október 15-én emléktáblát avatnak Horthy Miklós tiszteletére Újszegeden, ahol Mihálffy Béla, a megye 2-es számú választókerületének fideszes országgyűlési képviselője is beszédet mond.

2022. október 2., 06:05

Mintegy 50 ezres közönség előtt tartották meg szombaton a 65 éves Ötöslottó Szuperkoncertet, amelyen a hazai zenei élet legismertebb előadói léptek színpadra a Puskás Aréna Szoborparkjában – tájékoztatta a Szerencsejáték Zrt. az eseményt követően közleményben az MTI-t.