Az osztrák testvérszakszervezet szolidaritást vállalt a magyar légiirányitokkal

A magyar kormány nem hagyhat figyelmen kívül egy bírósági döntést.

2021. július 29., 08:08

Szerző:

A magyar kormány csődjének nevezte az osztrák VIDA légügyi szakszervezet irányító szakosztályának vezetője azt, hogy Budapest egy kormányrendelettel gyakorlatilag eltörölte egy munkaügyi bírósági ítéletet. Daniel Liebhart a közleményben emlékeztetett arra, hogy a magyar bírósági ítélet kimondta: a magyar légiirányítók tervezett sztrájkja a jobb munkakörülmények érdekében jogszerű lett volna.

„A bírósági döntéseket nem szabad megkérdőjelezni még Magyarországon sem” – figyelmeztet a Vida szakszervezet vezetője, aki a HungaroControlnál dolgozó kollégáknak teljes támogatást ígér. 

Az osztrák szakszervezet kifogásolja azt is, hogy a kormány ezzel a rendelettel megtiltotta a jövőbeli sztrájkokat is. „ Ahogy a kormány eljárt, az a sötét múlt diktatúráira emlékeztet” – hangsúlyozta szakszervezet a szakosztály elnöke, és utalt arra, hogy a magyar kormány a folyamatban lévő tárgyalásokba avatkozott bele, amelyeket nemzeti jogi, valamint nemzetközi szerződések és szervek szabályoznak.

Véleménye szerint a magyar kormány visszaélt a parlament által a pandémiával összefüggésben kapott jogi felhatalmazással. „Ha ez a magatartás precedenst teremt, akkor csak idő kérdése, hogy más kormányok is kövessék ezt. Magyarország egy jogállam, és egy jogállamban a jogot tiszteletben kell tartani” – mondta Liebhart.

Az osztrák szakszervezeti vezető szerint amellett, hogy a kormány a munkavállalói jogokat lábbal tiporta, a beavatkozása tragikus következményekkel járhat a magyar légibiztonságra nézve. A magyar kollégák stresszelnek, aki mindennapos félelemben él amiatt, hogy holnap utcára kerülhet, nem tudja jól végezni a munkáját” – hangsúlyozza Daniel Liebhart, a VIDA Légügyi Szakszervezet irányító szakosztályának elnöke.

(Kiemelt kép: HungaroControl)

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.

Tegnap 07:32

Idén a balatonfüredi Kis Bergmann Cukrászda Tökmag sorbet pirosbogyós gyümölcsökkel elnevezésű alkotása lett az év fagylaltja - közölte a Magyar Cukrász Ipartestület pénteken az MTI-vel.