Az osztrák testvérszakszervezet szolidaritást vállalt a magyar légiirányitokkal

A magyar kormány nem hagyhat figyelmen kívül egy bírósági döntést.

2021. július 29., 08:08

Szerző:

A magyar kormány csődjének nevezte az osztrák VIDA légügyi szakszervezet irányító szakosztályának vezetője azt, hogy Budapest egy kormányrendelettel gyakorlatilag eltörölte egy munkaügyi bírósági ítéletet. Daniel Liebhart a közleményben emlékeztetett arra, hogy a magyar bírósági ítélet kimondta: a magyar légiirányítók tervezett sztrájkja a jobb munkakörülmények érdekében jogszerű lett volna.

„A bírósági döntéseket nem szabad megkérdőjelezni még Magyarországon sem” – figyelmeztet a Vida szakszervezet vezetője, aki a HungaroControlnál dolgozó kollégáknak teljes támogatást ígér. 

Az osztrák szakszervezet kifogásolja azt is, hogy a kormány ezzel a rendelettel megtiltotta a jövőbeli sztrájkokat is. „ Ahogy a kormány eljárt, az a sötét múlt diktatúráira emlékeztet” – hangsúlyozta szakszervezet a szakosztály elnöke, és utalt arra, hogy a magyar kormány a folyamatban lévő tárgyalásokba avatkozott bele, amelyeket nemzeti jogi, valamint nemzetközi szerződések és szervek szabályoznak.

Véleménye szerint a magyar kormány visszaélt a parlament által a pandémiával összefüggésben kapott jogi felhatalmazással. „Ha ez a magatartás precedenst teremt, akkor csak idő kérdése, hogy más kormányok is kövessék ezt. Magyarország egy jogállam, és egy jogállamban a jogot tiszteletben kell tartani” – mondta Liebhart.

Az osztrák szakszervezeti vezető szerint amellett, hogy a kormány a munkavállalói jogokat lábbal tiporta, a beavatkozása tragikus következményekkel járhat a magyar légibiztonságra nézve. A magyar kollégák stresszelnek, aki mindennapos félelemben él amiatt, hogy holnap utcára kerülhet, nem tudja jól végezni a munkáját” – hangsúlyozza Daniel Liebhart, a VIDA Légügyi Szakszervezet irányító szakosztályának elnöke.

(Kiemelt kép: HungaroControl)

Az Osztrák Szövetségi Vasutak (ÖBB) tájékoztatása alapján október 2-től (hétfőtől) október 26-ig, a hegyeshalmi fővonalon végzett felújítás jelenlegi fázisához igazodva több Budapestről induló és Bécsen túl közlekedő railjet xpress rövidebb útvonalon, csak Bécsig közlekedik. Az utazóközönség számára tehát továbbra is elérhetőek maradnak a railjet szerelvények mind belföldön, mind a külföldi szakaszon, de bizonyos járatoknál Bécsben másik vonatra kell átszállni.

Pert nyert a Greenpeace a Fertő tavi beruházásra 2023. májusában kiadott környezetvédelmi működési engedély ügyében. Az UNESCO október 2-án tart vizsgálatot a helyszínen és dönt a világörökségi terület veszélyes listára kerüléséről is.

A megbízólevél átadása Alekszandr Lukasenko államfővé választásának törvényesként való elismerését jelenti, miközben az Európai Unió nem fogadja el törvényesnek a három évvel ezelőtti választások eredményét.