A NAIH aggályosnak találja a Figyelő Soros-listáját

2018. június 18., 18:00

Szerző:

Lezárult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) vizsgálata a Figyelő listájával kapcsolatban. Áprilisban Tényi István tett bejelentést a hatóságnál a Schmidt Mária lapjában megjelent Spekuláns emberei című cikk miatt. A NAIH elismerte, hogy a listázás aggályos, mégsem tud mit tenni, az ügy a bíróságokra tartozik – írja a 24.hu.

Hétfői válaszlevelében a NAIH azt írja, hogy 

a kérdéses cikkhez hasonló adatbázisok építése és nyilvánosságra hozatala, állampolgárok valamilyen szubjektív kritérium alapján történő listázása minden esetben adatvédelmi szempontból (is) aggályos.

Több súlyosbító tényezőt is felsoroltak. Egyrészt a listázás célja a felsorolt személyek negatív társadalmi megítélése olyan adatalanyok vonatkozásában is, akik nem minősülnek közszereplőnek, nem vállalnak közéleti szerepet, valamint nem kívánják a közvéleményt tevékenységükkel befolyásolni. Továbbá felmerült annak gyanúja, hogy olyan személyek neve is szerepel a cikkben, akik korábban elhunytak.

Fotó: Ágoston Zoltán

A Figyelő ezzel mint adatkezelő megsértette a GDPR-ben foglalt kötelezettségeit. Mégsem tudnak mit csinálni, ez kívül esik a hatóság jogkörén.

Amint arról a 168 Óra is beszámolt, a kormányközeli lapban április 12-én jelent meg egy írás, ami sorra vette Soros György állítólagos zsoldosait. A feketelista olyan civilek, újságírók, egyetemi oktatók nevét tartalmazta, akik a lap állítása szerint kapcsolatban állnak a magyar származású milliárdossal. Mellettük helyet kapott a listán az első Orbán-kormány gazdasági minisztere, Chikán Attila, és két elhunyt személy is.

12:53

Elkerülhetetlen az öregségi nyugdíjrendszer átalakítása. A termékenység és a halálozás is csökken, így egyre nagyobb csoport kezdi meg nyugdíjas éveit. Az azonban, hogy miként alakul a nyugdíj mértéke, a szakemberek tudását is próbára teszi.