A MÚOSZ is tiltakozik a nyilvánosság korlátozása ellen

A Magyar Újságírók Szövetsége szerint a politika újra intézményesíti a cenzúrát azzal, ha törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a műsorokban.

2021. június 14., 11:35

Szerző:

A Magyar Újságírók Szövetsége (MÚOSZ) közleményt adott ki a melegellenes passzusokat is tartalmazó pedofilok nyilvántartását célzó törvénytervezettel kapcsolatban. A MÚOSZ közleményében leírja, hogy a tervezet

„összemossa a több bűncselekménnyel is összefüggésbe hozható pedofíliát és a homoszexualitást, illetve a nemváltást, amely semmilyen módon nem tekinthető bűncselekménynek”.

A MÚOSZ közli, hogy tiltakozik a nyilvánosság korlátozása ellen, és, hogy tagjai kiállnak az emberi jogokért. Szerintük az alapvető tájékozódás joga sérül, ha törvénnyel arra kényszerítenek médiumokat, hogy elhallgassanak valós jelenségeket, folyamatokat, mentális és biológiai különbözőségeket.

A közlemény rámutat, hogy a T/16365. számú törvényjavaslat részeként „A gazdasági reklámtevékenység alapvető feltételeiről és egyes korlátairól szóló 2008. évi XLVIII. törvény” és „A médiaszolgáltatásokról és a tömegkommunikációról szóló 2010. évi CLXXXV. törvény” szövegtervezetei szerint a médiában megtiltanák a 18 év alattiak számára a homoszexualitás vagy a nemváltás ábrázolását műsorokban és reklámokban. 

A mÚOSZ elfogadhatatlannak tarja ezt is és azt, hogy a bűncselekménynek számító pedofíliát és az alapvető emberi jognak számító szexuális orientációt összekapcsolják a reklám és médiatörvények módosító szövegtervezetében.

A közlemény szerint a politika újra intézményesíti a cenzúrát azzal, ha törvénnyel tiltja a születési nemtől való eltérés említését a műsorokban. „A MÚOSZ tiltakozik minden olyan szabályozás ellen, amely korlátozza a nyilvánosságot, sérti az alapvető emberi jogokat” – fogalmaz a MÚOSZ.

(Kiemelt képünk illusztráció: 168.hu | Karancsi Rudolf)