A munkanélküliség senkit sem kímél - Bölcsészek nem kellenek, informatikusok igen

A fiatalok majdnem harmada veszítette el a munkáját a koronavírus-járvány miatt. Egy kutatás szerint a 16–36 évesek többsége nem számít semmi jóra a következő időszakban sem. A megkérdezett piaci szereplők szerint ugyanakkor semmi nincs veszve.

2020. május 31., 17:50

Szerző: Latyák Balázs

– A vírus magyarországi megjelenése előtt esküvők, különböző rendezvények fotózásával és videózásával foglalkoztam, ez az üzletág az elmúlt hetekben teljesen leállt.

A járvány így gyakorlatilag megszüntette a munkámat

– mondta lapunknak Császár Szabolcs.

A húszas évei elején járó fiatalember elmondta, az előre tervezett rendezvények és programok szinte mindegyikét lemondták a szervezők, így a nyár végéig egyetlen megbízása sincs. A hirtelen nyakába szakadt szabadidőt azonban így sem pihenéssel tölti, igyekszik a lehető leghasznosabban kihasználni a napjait. Éppen fotós és videós oktatóvideókat készít saját YouTube-csatornájára, amivel enyhíteni igyekszik kieső bevételeit.

Szabolcs munkája ugyan különleges, az esete azonban korántsem az. Az elmúlt hetekben a fiatalok 27 százaléka vesztette el gyakornoki vagy főállású munkáját a koronavírus-járvány miatt – derült ki abból a felmérésből, amelyet a Zyntern.com állásportál publikált. A több mint háromezer fiatal megkérdezésével készült kutatás szerint a legnagyobb arányban a bölcsészek és a szakmunkások kerültek nehéz helyzetbe, az előbbiek 38 százalékát, az utóbbiak 37 százalékát tették utcára. Számos más gazdasági területen dolgozó fiatalnak is meg kellett válnia a munkájától, körükben az elbocsátások aránya meghaladta a 30 százalékot.

Álláskeresők várakoznak a Budapest Főváros Kormányhivatala Munkaügyi Központjának Baross utcai kirendeltségében.
Fotó: MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

– Kutatásunk szerint a fővárosban nagyobb számban vesztették el munkájukat a fiatalok, mint a vidéki társaik. E

nnek egyik fő oka, hogy sokan a turizmus és a vendéglátás területén dolgoztak, ennek az ágazatnak pedig egyik napról a másikra kellett lehúznia a rolót. Emellett a fővárosban nagyobb arányban fordultak elő fertőzések, ami miatt a munkáltatók hamarabb és erőteljesebben léptek a fékre – mondta lapunknak Megyeri Mirtill, a Zyntern.com állásportál a társalapítója, amely az Y és a Z generáció tehetséges álláskereső fiataljait igyekszik összehozni a munkalehetőségeket kínáló cégekkel. Kiemelte: a munkaerőpiac jelenlegi helyzetében egyedül a mérnöki és a műszaki területeken dolgozó gyakornokok és pályakezdők érezhetik magukat biztonságban, rájuk ugyanis a munkáltatók általában egyfajta befektetésként tekintenek. Akár hosszú éveken át tanítják őket egy-egy rendszer vagy eszköz használatára, és inkább a létszámstopot választják, de nem válnak meg a már betanítás alatt álló kollégáktól.

Az e területen dolgozó fiatalok mégsem érzik annyira biztonságban magukat, mint a technológiai szektorban elhelyezkedett társaik, akik közül a megkérdezettek csupán 18 százaléka aggódott a munkája elvesztése miatt. Ennek az az oka, hogy az elmúlt években felrobbant a technológiai munkakörök piaca, rendkívül keresetté váltak a fejlesztők és a kapcsolódó szakmai területek szakértői.

Megyeri Mirtill a kutatás különlegességének nevezte, hogy az adatfelvétel áprilisban készült, akkor, amikor még a legnagyobb bizonytalanság volt tapasztalható a munkaerőpiac közép- és hosszú távú hatásait illetően. Így nem érte váratlanul a felmérés készítőit, hogy a megkérdezettek harmada semmilyen jövőképről nem tudott beszámolni. Az összes válaszadó 34 százaléka gondolta azt, hogy csökkeni fognak a bérek a járvány lefutása után, több mint felük szerint a jövőben nehezebb lesz elhelyezkedni a munkaerőpiacon. Az utóbbi kérdésben a vidéki fiatalok optimistábbak budapesti társaiknál, de még így is a megkérdezettek majdnem fele (47 százaléka) számít elhelyezkedési gondokra.

– Szinte teljes a bizonytalanság a jövőt illetően, hiszen az elmúlt időszakban sok volt a váratlan és bizonytalan tényező, amelyek még a fiatalokat is kimozdították a komfortzónájukból

– világított rá Megyeri Mirtill. Hozzátette, hogy az új helyzethez sokaknak nehéz lesz hozzászokniuk, hiszen az utóbbi években egy soha nem látott fizetési spirál indult el hazánkban, a munkakeresők szinte válogathattak a jobbnál jobb lehetőségek közül, amit a vírus megjelenése egyik napról a másikra megváltoztatott.

1097271132
Fotó: skynesher

Sokáig nem volt elég információ a járvány alakulásáról, naponta változtak a munkanélküliségi rátákról szóló hírek, és

a bizonytalanságot fokozták a munkaerőpiaci változásokról szóló jóslatok is.

– Épp csak egy nagyon fontos dologról nem beszélt senki, arról, hogy pontosan milyen változásokra kell készülni azonkívül, hogy a munkáltatók egy része megfontolja majd, ne térjenek-e át a home office munkarendre – mondta a Zyntern társalapítója.

Mindez persze nem meglepő, hiszen a kormány tökélyre fejlesztette a fontos hírek eltussolását. Így az sem érte váratlanul lapunkat, hogy

az Innovációs és Technológiai Minisztérium nem vette a fáradságot arra, hogy reagáljon a fiatalok munkanélküliségi adatait firtató kérdéseinkre,

illetve arra, milyen támogatást kíván a kormányzat nyújtani e nemzedék álláskereső tagjainak. Nem sikerült megtudni például azt sem, mi lesz a sorsuk a jellemzően iskolaszövetkezeteken keresztül foglalkoztatott diákoknak, akiktől a járványhelyzetből adódóan először szabadultak meg a munkaadóik.

– A diákok munkavállalási hajlandósága a járvány idején sem változott, sokan érdeklődtek munkalehetőségek iránt az elmúlt időszakban is – osztotta meg a tapasztalatait lapunkkal Pataki Zoltán, az euDIÁKOK Iskolaszövetkezet elnöke. – A fertőzésveszély elkerülése érdekében szövetkezetünk munkatársai is az egészségvédelmi előírásoknak megfelelően távmunkában dolgoztak, a diákok munkavállalással kapcsolatos ügyintézését is az online térbe tereltük. A fiatal munkavállalókat igyekeztünk nem magukra hagyni, az iskolaszövetkezet gyakorlatilag a korábban megszokott szolgáltatásokat nyújtotta.

A szövetkezetnél senkit sem küldtek el véglegesen, az azonban előfordult, hogy valakinek nem tudtak azonnal valamilyen állást kínálni. A jövőt illetően Pataki Zoltán bizakodó, de szerinte a visszatérés a megszokott rendhez még hónapokat vehet igénybe, a folyamat pedig erősen ágazatfüggő lesz. A legtöbb cég először a saját főállású dolgozóit hívja majd vissza.

– A diák munkavállalók nagy előnye, hogy gyorsan és nagy létszámban mozgósíthatók, így a gyors indulás érdekében minden bizonnyal rájuk is számítanak majd a vállalatok – fűzte hozzá a szakember.

Optimistán tekint a jövőbe Császár Szabolcs, a pályája elején járó fotós is. Bár messzemenő találgatásokba nem akart bocsátkozni, de annyit elárult, augusztus közepére várja a fotó- és mozgóképpiac feléledését. Úgy gondolja, hogy a több mint két hónapos kényszerszünet után a cégek több profi szakembert keresnek majd, a legtöbb vállalat megpróbálja bepótolni az elhalasztott projektjeit. Hiábavaló lehet viszont a cégek kapkodása, Szabolcs például – több kollégájához hasonlóan – óvatosan áll az újrakezdéshez. Ahogyan mások, ő is elvállal majd kisebb feladatokat, de komolyabb munkákra csak a nyár végétől vállalkozik. Elkésve pedig még így sem lesz, hiszen az idei rendezvényszezon egészen október végéig tarthat.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.

A kormány két hetet adott az üzemanyag-kereskedőknek, hogy a régiós országokhoz igazítsák az áraikat. Egri Gábor, a Független Benzinkutasok Szövetségének elnöke szerint nem mindegy, hogy a KSH mely környező államok árait fogja alapul venni.

Dobrev Klára szerint megtámadták a közös listára és a közös főpolgármesternek ajánlásokat gyűjtő aktivistákat, amellyel a hatalom egyértelműen jelezte, hogy a végnapjait éli. Orbán Viktor mindeközben meglehetősen máshogy gondolkodik a kormánypártokról, szerinte ugyanis a közelgő választások egyértelmű esélyese a Fidesz-KDNP.