A miniszter azonnal elküldte Zacher Gábort a Honvédkórházból, azt sem hagyja, hogy kitöltse a felmondási idejét

2018. augusztus 31., 19:47

Szerző:

A Honvédkórház sürgősségi osztályának a vezetője, Zacher Gábor ma beadta a felmondását, péntek este pedig a hvg.hu-nak azt nyilatkozta, hogy bár ő arra számított, hogy kitöltheti a kéthónapos felmondási idejét, a miniszter máshogyan döntött 

– Ma éjfélig dolgozom a Honvédkórházban. A miniszter délután elfogadta a lemondásomat, és mentesített a felmondási idő letöltése alól.

– mondta a portálnak Zacher Gábor, aki nem számított arra, hogy ilyen gyorsan meg kell válnia a tisztségétől. Elmondása szerint csak az fordult meg a fejében, hogy nem hagyják osztályvezetőként végigdolgoznia a két hónapot.

Fotó: Fotó: MTI/Mohai Balázs

A Honvédelmi Minisztérium korábban kiadott egy közleményt, amely szerint Zacher Gábor szerződése év végén amúgy is lejár, és nem akarták meghosszabbítani. Maga az osztályvezető azzal indokolta a felmondását, hogy a sürgősségi osztályon elviselhetetlenné váltak a munkakörülmények, a minimumot sem sikerül elérni, az előírásokban szereplő hat orvos helyett csak 4-5 teljesít ügyeletet, és megesik, hogy négyen közülük rezidensek.

– Hatalmas terhelés nehezedett a sürgősségi osztályra, leamortizálódott a felszerelés, olyan mennyiségű beteget kellett ellátni, amiért a személyügyi minimumfeltételek 60 százalékával egy centrum nem tud felelősséget vállalni. Szeretek itt dolgozni, de kénytelen voltam a döntést meghozni. Nem tudok elszámolni a lelkiismeretemmel, hogy ilyen állományprobléma, ilyen felszerelésügyi gondok mellett a betegellátást folytassam

– jelezte. Beszélt arról is, hogy hamarosan 9 orvos távozik a sürgősségiről, felmondásuk folyamatban van. A felmondásokat csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium még letagadta. A tárca most nem reagált Zacher Gábor kritikáira, és nem válaszolt arra sem, hogyan fogják megoldani a sürgősségi ellátást, ha vele együtt 10 orvos távozik a kórházból. Csütörtöki közleménye úgy hangzott, hogy a sürgősségi centrumban egyetlen orvos sem mondott fel, és a biztonságos betegellátáshoz szükséges létszám rendelkezésre áll.

Amint azt tegnap a 168 Óra is megírta, szeptember elsejei hatállyal 112 aneszteziológus és traumatológus szakorvos mondta fel az önkéntes túlmunka-szerződését a Honvédkórházban, miután az egészségügyi intézmény menedzsmentje júniusban megvontai az ezért járó kifizetéseket. 

Áprilisban már egyszer elterjedt a hír, hogy Zacher Gábor felmondott a kórházban. Akkor sajtóértesülések szerint felajánlották a sürgősségit vezető orvosnak, hogy mondjon le, amit ő elfogadott, mert egy nőt, akit háziorvosa vérmérgezés gyanújával beutalt, érdemi vizsgálat nélkül hazaküldtek a kórházból. Az asszony másnap meghalt,  Zacher Gábor akkor cáfolta, hogy felmondott volna.

 

Tegnap 16:11

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.