Nem kap büntetést a Hír TV háborús hírhamisítás miatt

Nem büntetik meg a hírhamisítást, sőt már abban sem biztosak, hogy van erre jogkörük. 

2023. szeptember 8., 12:36

Szerző:

A Médiatanács nem kívánja megbüntetni a Hír TV-t háborús hírhamisítása miatt. A hírhamisítással az ez ügyben felelős Médiatanács első körben foglalkozni sem volt hajlandó, majd jókora késéssel mégis, hogy megállapítsák: nem büntetik meg a hírhamisítást, sőt már abban sem biztosak, hogy lenne jogkörük fellépni ellene – írja a Szabad Európa

A Médiatanács e heti ülésén úgy döntött, büntetlenül hagyja azt a még júliusban történt esetet, amikor a HírTV egy évekkel ezelőtti felvételről azt próbálta elhitetni a tévénézőkkel, hogy ez egy friss videó és hogy ezen ukránok egy kocsmában ünnepelték a kercsi híd felrobbantását – számolt be a Media1. Egy 2016-os videót vágtak be, amelyen brit szurkolók Will Grigg’s on Fire (Will Grigg lendületben, formában van) című dalukat éneklik mámoros hangulatban egy kocsmában. A Hír TV-n ez úgy jött le, hogy az „az ukránok” örülnek a felvételen a Kercsi-híd halálos áldozatokkal is járó felrobbantásának.

A Hír TV Híradójában azzal kommentálva adták le a videót, hogy „Felrobbant a Kercsi-híd, borzasztó az oroszok védelme – énekelték ünnepelve az ukránok egy kocsmában.” A csatorna azzal a címmel reklámozta a tartalmat, hogy „Győzelmi mámorban úsznak az ukránok a Kercsi-híd felrobbantása után”.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság alá tartozó felelős szerv, a Médiatanács a lap érdeklődésére először azt állította, hogy szerintük nincs is jogkörük eljárni a tévében megvalósuló hírhamisítások esetén. A hatóság honlapján azt közli, hogy a Hír Tv műsora nem volt jogsértő, csak etikátlan: 

„A Hír TV csatornán július 17-én többször adásba került híradóra érkezett panaszokban a bejelentők azt kifogásolták, hogy a műsor egyik tudósításában egy orosz­―ukrán háborús hír illusztrációjaként egy angol futballszurkolókat ábrázoló bejátszást használtak fel. A bejelentések nyomán lefolytatott hatósági ellenőrzés nem állapított meg jogsértést: a műsorban gyűlöletkeltésre, illetve kirekesztésre alkalmas tartalom nem jelent meg. A Médiatanács hatásköre hiányában a mulasztás tényleges megtörténtét nem vizsgálhatta, tekintettel arra, hogy a médiaszabályozásban foglalt rendelkezések megsértésének gyanúja nem merült fel. A médiaszolgáltatók aggályos magatartása nem feltétlenül valósít meg médiaigazgatási jogsértést, ugyanakkor a médiaetika elveinek és a tisztességes tájékoztatás morális követelményeinek a betartása a felelősségi körükbe tartozik, amely jogi eszközökkel nem minden esetben kikényszeríthető”.

A Médiatanács ugyanakkor jogsértőnek találta a Rádió 1 Balázsék című műsorát és több mint 4 millió forint bírságot szabott ki rá és a Skyshowtime nevű streamingszolgáltatót feljelentette a testület Hollandiában.

(Kiemelt képünkön: A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) cégtáblája a főváros I. kerületében. Fotó: MTVA/Bizományosi: Róka László)