A Márki-Zayt támogató Action for Democracy jogi és diplomáciai lépésekre készül

Az Action for Democracy határozottan elutasítja, hogy a magyar kormány „politikai célok szolgálatába” állította a titkosszolgálatokat, amikor szervezetük magyarországi aktivitását figyeltették meg, közölte a szervezet által megbízott sajtóügynökség, az Eurolex Consulting Kft. csütörtökön az MTI-vel.

2022. november 24., 20:40

Szerző:

 A közleményben úgy fogalmaztak, hogy "az adóforintok elherdálása után" a Nemzeti Információs Központ vezetése ugyanazt állítja, amit az Action for Democracy: minden támogatásuk teljesen jogszerűen történt.  Hozzátették: a tényekkel kapcsolatban nem érhette nagy meglepetés a közvéleményt, mivel a szervezet a tevékenységéről március óta konzekvensen beszámolt a nyilvánosságnak.

Azt írták: büszkén vállalják, hogy a törvényes keretek maximális betartásával - sok más nemzetközi alapítványhoz és szervezethez, így például az EU-hoz hasonlóan – a demokrácia és a jogállamiság védelmét támogatták. A szervezet alapítóinak és tanácsadó testületi tagjainak a jelentés által baljósként beállított kiterjedt nemzetközi kapcsolatrendszerét és sugallt amerikai kormányzati bekötöttségét a politikai fantazmagória birodalmába sorolták, hangsúlyozva, hogy támogatási döntéseik teljesen függetlenek mindennemű kormányzati és egyéb külső befolyástól.

 Mindezzel együtt elfogadhatatlannak nevezték, hogy a magyar kormány a titkosszolgálatokat politikai célra használja, kellemetlen helyzetbe hozva a szolgálatokat is, amit a jelentés sok helyen igen erőltetett megállapításai is bizonyítanak. Rendkívül aggasztónak tartják, hogy a kormány szerintük a teljes államapparátust bevetette az Action for Democracy, a Mindenki Magyarországa Mozgalom és a Datadat elleni lejárató kampányban, és nyíltan politikai célokra használja a titkosszolgálatokat, a rendőrséget, illetve az adóhivatalt.  Jelezték: az Action for Democracy megteszi a szükséges diplomáciai és jogi lépéseket a folyamatos támadások semlegesítése érdekében.

(Kiemelt kép: Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom gyűlésén mond beszédet a Fővám téren, Budapesten 2021.10. 3-án. Fotó: Karancsi Rudolf / 168)

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.