Neonácik, skineheadek, igazságosztók: a németországival vetekszik a magyar szélsőjobb ereje

A Damar Intézet vezetője szerint „a magyar szélsőjobb példaként szolgál a világ szélsőségeseinek” és kiterjedt kapcsolatrendszerrel rendelkezik.

2023. október 20., 19:23

Szerző:

 

Az utóbbi időben több szélsőjobboldali találkozónak adott otthont Budapest és a vidéki nagyvárosok, melyekre a világ számos részéről érkeztek résztvevők. Októberben neonáci nagygyűlés volt Sopronban, februárban pedig, az úgynevezett „becsület napján” több összetűzés is volt a szélsőjobboldaliak és az ellentüntetők között – emlékeztet az RTL.

A hazánkba szervezett neonáci találkozók rendszerességének miértjéről az RTL a montenegrói Damar Intézet vezető kutatóját kérdezte, aki mélységében kutatja az európai szélsőjobbot, és könyvet is írt a témában. Szerinte „a magyarországi szélsőjobb ideológiailag sok irányzatot magában foglal, történelmileg beágyazott, és relatíve sikeresen vált az itteni mainstream részévé. Éppen ezért kiterjedt kapcsolatrendszerrel is jelentkezik.”

Kiemelte azt is, hogy Budapestre ráadásul könnyű eljutni, és a magyar nacionalisták is elutaznak hasonló külföldi rendezvényekre, például Lengyelországba, Olaszországba és Spanyolországba.

A szakértő szerint a magyar szélsőjobb példaként szolgál a szélsőséges szervezeteknek világszerte, hatásuk a német vagy az amerikai csoportokéival vetekszik.

Magyarországon a szélsőjobb sokféle társaságot tömörít, mondta: idetartoznak a „nemzeti konzervatívok”, az „identitáriusok”, a mezőgazdaságra fókuszáló szélsőségesek (a volt MIÉP-esek), illetve a „modernizált szélsőjobb”, azaz a Mi Hazánk. Szerinte a Légió Hungária a „kevésbé modern neonácikhoz” tartozik, akik a német modellt követik. Rajtuk kívül vannak még a „történelmi revizionisták” (Hatvannégy Vármegye), „a magyar nácik” (a korábbi Pax Hungarica), „az önkényes igazságosztók” (Magyar Önvédelmi Mozgalom) és a skinheadek, de Lubarda szerint a sor tovább folytatható.

A kutató szerint „mindegy, hogy nacionalista, tradicionalista, futurista, többistenhívő, egyistenhívő, katolikus, protestáns, biológiai, kulturális rasszizmust gyakorolsz, Magyarországon sikeresen találsz olyan csoportot, ahová illik a világnézeted. Ez pedig nagyban megkönnyíti a nemzetközi együttműködéseket ezen a téren”.

(Képünk illusztráció / Pexels)