A magyar kórházak lassan kilenc hónapja nem fizetnek a beszállítóiknak

Az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a hosszúra nyúlt nemfizetési periódus már minden kórházi ellátáshoz hozzájáruló vállalkozót megvisel.

2021. augusztus 23., 19:21

Szerző:

A magyar kórházak közel 9 hónapja nem fizetnek a beszállítóiknak, a kórházak és a háttérintézményeik július végére 46 milliárd forinttal tartoztak – írta a napi.hu a Magyar Államkincstár adatai alapján. Mint arról a portál beszámolt, az intézmények lényegében a tavaly novemberi adósságkonszolidáció óta nem fizetnek, vagyis a cégek 8-9 hónapja nem jutnak a leszállított termékeik ellenértékéhez. Ez azt jelenti, az adósság jelentős havi kilengések mellett átlagosan 5,4 milliárd forinttal gyarapodott. Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára szerint a hosszúra nyúlt nemfizetési periódus már minden kórházi ellátáshoz hozzájáruló vállalkozót megvisel.

Mint a Napi írja, jelenleg közel 3,5 milliárd forinttal a Pécsi Tudományegyetem a legnagyobb adós, ahol júliusban csaknem 300 millió forinttal nőtt az adósság. A portál szerint további két, a betegellátásban résztvevő felsőoktatási intézmény követi a pécsi egyetemet az adós-toplistán, a Debreceni Egyetem 2,9 milliárddal, a Szegedi Tudományegyetem 2,8 milliárd forinttal tartozik a beszállítóinak. Kétmilliárdot meghaladó tartozást halmozott fel a Péterfy Sándor utcai kórház, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kórház, valamint a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet, egymilliárd fölötti adósságot görget további 10 nagy megyei, illetve nagy ellátási területtel rendelkező budapesti centrumkórház – írták.

(Kiemelt képünk illusztráció: Maszkot viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)