A Magyar Idők most éppen ott tart, hogy egy 30 tagú csoport próbálja meg a jó szándékú kormány ellen hangolni az MTA-t

2018. december 10., 11:01

Szerző:

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) közgyűlésen félreértések és tudatos félreértelmezések nyomán alakult ki az a félelem, hogy a kormányzat háttérbe akarja szorítani az alapkutatást és csökkenteni próbálja egy tudományos testület autonómiáját. Arról van szó, hogy több pénz lesz, a forrásokat pedig jobban kell felhasználni, struktúraváltoztatásra van szükség – közölte a Magyar Időkkel  

egy akadémikus.

Szavai szerint egy nagyjából 30 fős csoport próbál kormányellenes hangulatot kelteni a tudományos testületben, azt hangoztatva, hogy el akarják venni az MTA forrásait, holott – ahogy fogalmazott – ennek ellenkezőjéről van szó – írja a lap. 

Az MTA és a kormány közti konfliktus akkor tört ki, amikor a jövő évi költségvetés tervezetéből kiderült: a kormány teljesen átalakítaná a tudományfinanszírozást. A pénzosztást az Innovációs és Technológiai Minisztérium venné át. Minderről az MTA vezetésével nem egyeztettek, a véleményezésre az Akadémia 54 percet kapott.

Május 1-jén a délutáni órákban 24 Celsius-fok körüli csúcshőmérsékletre van kilátás. A hét második felében változékonyabbá válik az időjárás, többfelé kell élénk, erős szélre és esőre készülni, emellett kissé visszaesik a hőmérséklet is – derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.