A közbeszerzéseken megpályázható pénzek kétharmada a kormányközeli nagyvállalatokhoz kerül

2018. május 9., 06:27

Szerző:

Bár a közbeszerzések 80 százalékát a kkv-k nyerik el, a megpályázható pénzek kétharmada a kormányközeli nagyvállalatokhoz kerül. Sok cég ezért nem is pályázik közbeszerzésre – írja a Népszava.

Tavaly minden korábbinál nagyobb összeget – a GDP 9,4 százalékát, több mint 3400 milliárd forintot – költött közbeszerzéseken keresztül az állam. Ezeken a pályázatokon csak minden tizedik cég indult el, ez derül ki a Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) felméréséből. A megkérdezett mintegy négyszáz cégvezető mindössze 11 százaléka felelt igennel arra kérdésre, hogy cége indult-e az elmúlt egy évben közbeszerzési pályázaton. 

A pályázók leginkább az állami és uniós tendereken indultak, az önkormányzati kiírások iránt jóval kisebb volt az érdeklődés. A pályázók 2017-es árbevételének átlagosan alig a negyedét tették ki a közbeszerzéseken elnyert bevételek.

Fotó: posta.hu

Amint azt korábban mi is megírtuk, a Trancparency International (TI) Magyarország közreműködésével készült Fekete könyv a hazai korrupció 2010 és 2018 közötti történetét mutatja be. Ebben külön fejezet szól a közbeszerzésekről. Eszerint Magyarországon 2009 óta 30 százalék körül van azoknak a közbeszerzéseknek az aránya, ahol csak egyetlen pályázó indul. Ez az uniós átlag majdnem dupláját jelenti. A hirdetmény nélküli, verseny nélkül odaítélt közbeszerzések száma szintén magas. A 13 százalékos arány a háromszorosa az uniós átlagnak.

Ligeti Miklós, a TI Magyarország jogi igazgatója szerint a nyertes cégek csak lefölözői a pénzeknek, a tényleges munkát alvállalkozókkal és beszállítókkal végeztetik el, hiszen a szakértelem is ott van. Úgy gondolja, a cégek részvételét befolyásolja az is, hogy az állam a pályázati pénzeket „előszeretettel irányítja a haverok zsebébe”, a verseny pedig erősen korlátozott.

Tóth István János, a GVI korábbi vezetője, a Korrupciókutató Központ Budapest igazgatója szerint a cégek jelentős része azért nem indul, mert a kiírások nem vágnak a profiljába, illetve inkább a piacról élnek. Hozzátette, hogy a cégek döntésében minden bizonnyal az is szerepet játszik, hogy a közbeszerzések döntően politikai alapon dőlnek el, ebben pedig nem tudnak részt venni.

A Korrupciókutató Központ nemrég több mint 150 ezer, 2009 és 2016 közötti közbeszerzést vizsgált meg. Ez alapján megállapították, hogy a közbeszerzések jelentősen túlárazottak Magyarországon, ami 2-3 ezer milliárd forint körüli veszteséget okozott a magyar társadalomnak. A túlárazás részben a verseny hiányának köszönhető.

Az Átlátszó pedig a közelmúltban közzétette, hogy tavaly tíz kormányközeli vállalkozó érdekeltségei összesen nettó 2115 milliárd forint értékű megbízást nyertek el a közbeszerzéseken. Az összeg nagy része, nettó 1963 milliárd öt építőipari cégnél landolt.

Az önkormányzat döntése nyomán júliustól a jelenleginél szigorúbb feltételekkel lehet csak parkolni Pécs közterületein: több eddigi kedvezmény megszűnik, a fizető övezet mérete növekszik, bizonyos zöld rendszámos autók ingyenes várakozási lehetőségét eltörlik és a „városmagban” történő behajtás szabályai is változnak.