A koronavírustól jobban féltek a magyarok, mint a ráktól

Az elmúlt másfél év komoly kihívást jelentett az egészségügy számára. A Covid okozta pluszteher miatt a nem sürgős beavatkozásokat elhalasztották, és az egyes hullámok legkeményebb heteiben egy kis ideig a szűrések is szüneteltek.

2021. október 31., 16:56

Szerző:

Bár csak nagyon rövid ideig szünetelt, az elmúlt másfél évben jelentősen visszaesett az onkológiai szűrések száma hazánkban – tájékoztatta az indexet a Szent Margit Kórház onkológus főorvosa. Boér Katalin hangsúlyozta, a koronavírus ellen kézmosással, maszkkal és oltással kell védekezni, nem pedig azzal, hogy nem járunk szűrésre. A szakember ugyanakkor örvendetesnek nevezte, hogy a daganatos betegek kifejezetten nyitottak a vakcina felvételére. 

„A koronavírus – járvány ugyanakkor nem indok a szűréstől és az onkológiai kezeléstől való távolmaradásra.” 

– jelentette ki Boér Katalin, a Szent Margit Kórház osztályvezető főorvosa. Tóth Krisztina, az Egészség Hídja Összefogás a Mellrák Ellen szervezet alelnöke megerősítette, hogy valóban nagyon csekély az a réteg, aki mindenképp részt akar venni az éves onkológiai szűrésen.

„Sokan viszont a nem mindig egyértelmű kommunikáció miatt bizonytalanok voltak, nem tudták, hogy a szűrések működnek-e, és bizony voltak olyanok is, akik félelemből nem mentek el, a vizsgálatnál ugyanis fontosabbnak tartották azt, hogy ne kapják el a Covidot.”

 Magyarországon 2002 óta végeznek országosan mammográfiai vizsgálatokat a 45–65 éves korcsoportban. A szűrésre csupán a nők 40 százaléka megy el, míg a skandináv országokban 70-80 százalékos a részvétel.

„Van olyan páciens, aki tíz évig növeszti magában a daganatot, és csak azután keres meg bennünket”

– mutatott rá az onkológus, hozzátéve, hogy a daganatos betegek a járvány idején sem szenvedtek hátrányt. Haladéktalanul megkaphatták kezelésüket. Tóth Krisztina ugyanakkor rávilágított, hogy a pandémia idején a folyamatosan változó szabályok nagyban megnehezítették a betegséggel járó adminisztrációt, ügyintézést.

A szakemberek szerint az első és legfontosabb, hogy a krónikus betegséggel küzdők fokozottan betartsák a járványügyi ajánlásokat. Emiatt fontos a fertőzés elkerülése és az ehhez tartozó kellő óvatosság, de úgy látom, hogy a betegek többsége erre oda is figyel. 

„Szintén örömteli, hogy a daganatos betegek körében magas az átoltottság, a legtöbben, amint lehetett, beoltatták magukat.” – mondta Boér Katalin.

Tóth Krisztina szintén hangsúlyozta: nemcsak hogy lehet, de kell is, hogy a daganatos betegek felvegyék az oltást. „Mi mindenkinek ezt javasoljuk, és szerencsére sokan megfogadják” – tette hozzá a betegszervezet alelnöke.

(Kiemelt kép: Vágás nélküli pajzsmirigyrákműtét Budapesten 2021. június 9-én. Fotó: MTI / Balogh Zoltán)

18:28

Balogh Péter, a Védelmi Innovációs Kutatóintézet Reziliencia Központjának vezetője volt a Jazzy rádió vendége, aki arról beszélt, hogyan kellene megvédenünk a személyes adatainkat az internetes bankolás vagy a telefonhasználat során. A kibertér is háborús hadszíntérré vált, és a kibertérben végrehajtott támadások a civil lakosság életére is nagy hatással vannak.