A koronavírus-járvány végéig meghosszabbították a kilakoltatási moratóriumot

Ingatlanokat kiüríteni, valamint azzal összefüggésben intézkedni, eljárási cselekményt foganatosítani csak a veszélyhelyzet megszűnését követően lehet.

2021. május 6., 07:31

Szerző:

A Magyar Közlöny szerdai számában megjelent rendeletre az index.hu figyelt fel.

„A halasztásra, a jegyző értesítésére vonatkozó határidő a veszélyhelyzet megszűnését követő 15. napon újrakezdődik” – közölték, utalva arra, hogy mikor ér véget a moratórium.

Hozzátették azt is, hogy természetes személyek lakóingatlanának árverezését is csak a veszélyhelyzet megszűnése után 15 nappal lehet megkezdeni. A már árverezés alatt lévő ingatlanoknál pedig a vételi ajánlatot tenni kívánó árvezetők felhasználónevét és jelszavát is csak ekkor lehet aktiválni. Korábban A Város Mindenkié a parlamenti képviselőket, az Utcáról Lakásba! Egyesület az önkormányzatokat szólította fel arra, hogy vegyék elejét a kilakoltatásoknak. Az Alapvető Jogok Biztosa a meghosszabbítás előtt úgy fogalmazott, hogy a kilakoltatási moratórium fenntartása a járványveszély időszakában nemcsak a végrehajtás alá vont adósok és közvetlen lakókörnyezetük védelmét szolgálja, hanem össztársadalmi érdek is. Az önkormányzatok saját hatáskörben is megakadályozhatják a kilakoltatásokat, saját tulajdonú lakásaik esetében, ezért az Utcáról Lakásba! Egyesület levelet írt az összes budapesti kerület és az 50 ezer főnél nagyobb települések önkormányzatának. Ebben azt javasolják, hogy amennyiben a kormány nem lép, hosszabbítsák meg a településen a kilakoltatási moratóriumot saját hatáskörben, különös tekintettel a gyerekes családokra.

Az önkormányzatok között vannak, amelyek már éltek is ezzel a lehetőséggel. A Fővárosi Önkormányzat már 2020 júniusában rendeletet hozott az elhelyezés nélküli kilakoltatások megtiltásáról; a Terézvárosi Önkormányzat pedig április végén döntött arról, hogy november 15-ig meghosszabbítja a kilakoltatási moratóriumot. Nem csak Budapesten történt hasonló intézkedés, Egerben szintén rendeletet hoztak, amely szerint a különleges jogrend végéig meghosszabbítható azoknak a bérleti szerződése is, akiknek tartozásuk van – emlékeztetett az index.hu

(Kiemelt képünk illusztráció: Kilakoltatás Nyíregyházán 2020. október 6-án. Fotó: 168.hu | Lakos Gábor)