A kormány mégis aláírta a migráció és szexuális jogok miatt lebegtetett megállapodást

Aláírta a kormány az EU és 79 ország közötti megállapodást, amit eddig a migrációra és a szexuális jogokra vonatkozó részek miatt blokkolt.

2023. április 19., 17:49

Szerző:

„A kormány megkapta az elvárt garanciákat az Európai Unió és a 79 afrikai, karibi és csendes-óceáni országot tömörítő csoport közötti megállapodással kapcsolatban, így Magyarország hozzájárul annak aláírásához” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Mauritiuson.

Ez az úgynevezett Cotonou-i megállapodás, ami 20 év után 2020-ban járt le, többszöri hosszabbítást követően 2023. júniusában visszavonhatatlanul. A megújítását eddig blokkolta a magyar kormány – emlékeztet a Telex. A dokumentum elsősorban emberi jogokra, kereskedelmi, fejlesztési, klímavédelmi és migrációs kérdésekre vonatkozó keretmegállapodásokat tartalmaz.

A magyar kormány 2021-ben az unió területére érkező menekültek létszámát kifogásolta,  Orbán Viktor pedig legutóbb a március végén megtartott EU-csúcson kritizálta a nemek közti egyenlőség meghatározását.  

Most azonban úgy tűnik, a magyar kormány is egyetért azzal, hogy „a feleknek szisztematikusan elő kell mozdítaniuk a nemek közötti egyenlőség szempontját, és biztosítaniuk kell, hogy a nemek közötti egyenlőség minden politikában érvényesüljön. (...) Elkötelezik magukat amellett, hogy küzdenek a rasszizmus, a faji megkülönböztetés, az idegengyűlölet és az ehhez kötődő intolerancia, valamint az erőszak és a diszkrimináció minden formája ellen, beleértve a gyűlöletkeltés minden esetét is”.

Amint maga Szijjártó fogalmazott szerdán: „Magyarország egyértelműen egyetért azzal, hogy a gazdasági együttműködést szorosabbra vonják, ez mindkét fél számára előnyös lenne, különösképpen napjainkban, amikor a világ ismét a blokkosodás irányába halad”.

Ezzel együtt „a migráció és a szexuális jogok kérdését illetően azonban a kormánynak súlyos kételyei és vörös vonalai vannak” – szögezte le szerdai sajtótájékoztatóján Szijjártó.

„Mivel minden döntés nemzeti hatáskörben marad a migrációt és a szexuális nevelést, valamint a külföldiek munkavállalását és integrációját érintően, mivel nincsenek jogi kötelezettségek számunkra a szexuális jogok terén, úgy véljük, hogy az utóbbi hetekben elért eredményekkel teljesítjük az Országgyűlés elvárásait, és így beleegyezésünket adhatjuk az EU-nak a poszt-cotonou-i megállapodás aláírásához” – tette hozzá a külgazdasági és külügyminiszter.

(Kiemelt kép: Szijjártó Péter Mauritiuson tárgyal 2023.április 19-én. Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

 

 

A Balaton átlagos vízállása 5 centimétert emelkedett az elmúlt 4 nap alatt, péntekre elérte a 120 centiméteres szabályozási szintet a vizugy.hu adatai szerint.