A kormány által felhizlalt vállakozói rétegnek fogalma sincs a versenyképességről az MTA közgazdásza szerint

2019. augusztus 10., 13:19

Szerző:

Egyetlen bekezdésben összegezhető Inotai András közgazdász, az MTA Világgazdasági Kutatóintézetének volt igazgatójának Népszavának adott interjúja az egyoldalúan, mesterségesen alakított magyar gazdasági szerkezetről:

„A mesterségesen létrehozott új "vállalkozói" rétegnek fogalma sincs a versenyképességről, az etikus, ugyanakkor gazdaságos vállalkozás mibenlétéről. Normális országokban – már csak a gazdaság önvédelmi képességének megőrzése miatt is – nem fordulhat elő, hogy ugyanaz a személy, aki meghatározó tulajdonos egy bankban, a saját pénzintézetéből folyamatosan hitelezze saját, egyébként versenyképtelen cégeit, beruházásait. Ez az előszobája egy bankcsődnek. Ez a járadékon hizlalt réteg alkalmatlan a fenntartható és versenyképességre épülő fejlődést biztosítani.”

 – mondta Inotai. A közgazdász szerint a kormány veszélyesen nagy hangsúlyt fektetett az autóiparra, valamint szintén veszélyeket hordoz az építőipar csúcsra járatása, az ingatlanlufi kipukkadása súlyos következményekkel járhat.

Inotai András
Fotó: Merész Márton

Azt is elfogadhatatlannak tartja Inotai, hogy egy banktulajdonos hitelekkel finanszírozza veszteséges versenyképtele vállalkozásait, ami egyenes út a bankcsődhöz – márpedig ez a fajta működés nem példa nélküli Magyarországon.