A katások alig nyolc százaléka maradhat katás

Több százezer kisvállalkozó keresi a megoldást arra, hogy miként folytathatja majd a működését szeptember 1-je után. Az online számlázó Billingo a katás ügyfelei között készített felmérést.

2022. július 15., 13:54

Szerző:

Sárospataki Albert vezérigazgató a Telexnek azt mondta „minket is megdöbbentett, hogy a megkérdezettek közel 15 százaléka lesz kénytelen lemondani az álmairól, és minden második vállalkozó bevallottan tanácstalan még a jövőjét illetően.”

Közülük kevesebb mint 8 százalék számlázik kizárólag magánszemélyeknek, ők lehetnek azok, akik továbbra is a katásként, kedvező feltételekkel számlázhatnak.

Az adónemből kieső vállalkozók fele még bizonytalan volt a kérdőív kitöltésekor. A határozottak közül a legtöbben átalányadózásra térnek át, de azok száma is 10-10 százalék körüli, akik bevallottan szürke megoldást terveznek, céget alapítanak, illetve kénytelenek abbahagyni a vállalkozást. Mindössze 6 százalék válaszolta azt, hogy bejelentett, teljes állású pozícióra váltana.

Érdekes információ, hogy a Billingós katások átlagos, éves árbevétele 2021-ben mindössze 4,3 millió forint volt, ez annak tükrében lehet izgalmas, hogy a kormány mindig a 12 milliós teljes keret kihasználásának adóelőnyeit mutatja be, de mint látható válaszadók messze nem használták ki az adónem kínálta kedvező, teljes lehetőséget.

A felmérés szerint a válaszadók többsége a korábbi tételes adóhoz képest magasabb adóterhet is elfogadhatónak érzett volna. Érdekes, hogy míg a legtöbben 20 százalékos emelést akceptáltak volna, 15 százaléknyi válaszadó a 100 százalékos, míg 1 százalék akár a 200 százalékos emelést is elfogadhatónak ítélte – írja a lap.

(Kiemelt kép: Tüntetők a Nyugati téren, akik a kisadózó vállalkozók tételes adója (kata) módosítása ellen tiltakoztak Budapesten 2022. július 13-án. Fotó: MTI/Balogh Zoltán)