A jövőnkért tüntetnek március végén

Több ezer embert várnak a szervezők.

2022. február 19., 06:25

Szerző:

Hetedik alkalommal szervezi meg Globális Klímasztrájk névre keresztelt tüntetését a Greta Thunberg inspirációjára létrejött magyarországi Fridays for Future mozgalom – írja az Index.

Akárcsak legutóbb, a tüntetésre ezúttal is több ezer embert várnak a szervezők – mint az a Facebookra felkerült eseményből kiderült, az érdeklődés hasonlóan nagy.

Miközben a klímaválság világszerte egyre súlyosbodik, és megállíthatatlanul sodródunk a 1,5 fokot meghaladó felmelegedés felé, a magyar kormány nemhogy nem tesz érdemi lépéseket a klímakatasztrófa megállítására, hanem a koronavírus-járványt arra használta fel, hogy tovább pusztítsa természeti értékeinket! "Fejlesztés" címén rohamléptékben építik be Magyarország megmaradt zöld területeit, természetes élőhelyeit, akár nemzeti parkokban és Natura 2000-es területeken. Sorra nőnek ki a földből a gyárak és a luxusszállodák az erdők és a nádas helyén, minden esetben a helyi lakosok megkérdezése nélkül és akarata ellenére

– áll a klímasztrájk leírásában. A szervezők a fentiekhez azt is hozzátették, a jelenlegi kormányzat számára a környezetvédelem nem más, mint egy felszámolandó akadály a szabad rombolás, a még nagyobb beruházások és a még nagyobb profit előtt. Szerintük az ország vezetői a jövő generációk életét adják el és váltják apró pénzre, ezt pedig semmiképp sem engedhetik.

A tüntetés március 25-én lesz Budapesten.

  • 10:00 – gyülekező a Deák Ferenc téren az evangélikus templom előtt
  • 10:30 – indulás a Kossuth térre az Erzsébet tér, József Attila utca, Nádor utca útvonalon
  • 11:30 – érkezés a Kossuth térre.

A szervezők továbbá fokozottan felhívták a figyelmet, hogy a klímasztrájk teljes mértékben és szigorúan erőszakmentes és pártpolitika-mentes keretek között zajlik. Ennek érdekében kérnek mindenkit, hogy hagyják otthon a pártpolitikai transzparenseket, a kitűzőket és a skandálásokat is.

(Kiemelt kép: Fotó MTI/Balog Zoltán)