A járványelemző elmondta, mikorra várható az ötödik hullám

Vattay Gábor arról is elmondta a véleményét, hogy mikor válhat problémává Magyarországon a szupermutáns. 

2021. december 4., 09:00

Szerző:

„Még karácsonykor is háromezer körül lesz a koronavírus-fertőzöttek napi száma, az omikron variáns pedig a tél végén válhat akut problémává Vattay Gábor járványelemző szerint” – írja a Népszava.  A szakember úgy látja, hogy az új fertőzöttek száma csökken, de a halálozások száma még mindig növekszik és ez még így is lesz pár napig. 

A halottak növekvő számából az is következik, hogy ebben a hullámban akár 12 ezer ember elvesztésére is lehet számítani. A ma látható folyamat arra utal, hogy még karácsonykor is háromezer körül lesz a fertőzöttek napi száma

– derül ki Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszéke vezetőjének legújabb elemzéséből.

A szakember szerint az még nem egyértelmű, hogy a negyedik hullám lefog-e csengeni teljes mértékben, vagy más országokhoz hasonlóan magasan stabil marad a napi új fertőzöttek száma. Vatta úgy véli, hogy a balti államok (mivel ők néhány héttel előttünk járnak az aktuális hullámban) adatai alapján következtethetünk majd a hazai folyamatokra.

Az elemző szerint az omikron variáns még nincs jelen jelentős mértékben Magyarországon. Vattay úgy gondolja

csupán néhány ilyen eset lehet Magyarországon, ezért az előrejelzések az omikron hatásával még nem tudnak számolni.

A szakember úgy látja, hogy az omikron hullám (ötödik) február elején válhat komoly problémává Magyarországon. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Phill Magakoe / AFP)

 

 

Tegnap 18:39

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az MCC kuratóriumi elnökével közösen – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. január 26., 17:01

Elkészült hazánk legjobb munkahelyeit listázó kutatás. Az élbolyban első pillantásra meglepő cégek is: az első tízbe például bekerült a McDonald's és a MÁV is.