Több milliárd forintot buktak a települések a kormány intézkedése miatt

Nem csak a főváros járt rosszul az iparűzési adó megfelezése miatt

2021. március 4., 09:29

Szerző:

A helyi iparűzési adót a vállalkozások a székhelyük szerinti önkormányzatoknak fizetik nettó árbevételük után, mely fontos bevételi forrása a városoknak, településeknek. A tavaly év végi miniszterelnöki bejelentés szerint a kis- és közepes vállalkozásoknak elég ennek felét megfizetni a járványhelyzetre való tekintettel - írja a hvg.hu.

Budapesten 73 ezer 970 vállalkozás igényelte a fizetési könnyítést a NAV-on keresztül, ami 31,46 milliárd forint kiesést jelent, így a főváros 17 milliárd forinttól esik el, a kerületek pedig 14 milliárdtól. A katások évente ötvenezer forint iparűzési adót fizetnek, most viszont kérvény benyújtása nélkül is mentesültek az iparűzési adó befizetése. A főváros esetükben 1,75 milliárd kieséssel számol.

Ha a főváros nem kap az államtól kompenzációt, decemberre elfogy a pénze - Kiss Ambrus, főpolgármester-helyettes.

Több fővároson kívüli településen a költségvetés nagyobbik részét ez az adóbevétel teszi ki.

Székesfehérváron 8 ezer vállalkozás kérte a NAV-on keresztül, hogy mentesüljön a helyi iparűzési adó felének megfizetése alól, nagyjából 2,1 milliárd forint marad a helyi vállalkozásoknál, és ennyitől esik el az önkormányzat.

Miskolcon az ökormányzat tájékoztatása szerint várhatóan 1,832 milliárd forint bevételkiesést eredményez a hipa-könnyítés.

Budaörsön Wittinghoff Tamás polgármester szerint az iparűzési adó elvonása mintegy 1,5 milliárd forint bevételkiesést okoz.

A Pest megyei Ipolytölgyesen mindössze 320-an laknak, mégis a falu bevételének 98 százalékát adja az iparűzési adó.

Rácalmáson  60 százaléka a bevételnek a hipa, innen 282 vállalkozó igényelte a könnyítést. „Ez Rácalmás Város Önkormányzatának 13,5 millió forintot jelentett” – közölte a helyi önkormányzat.

Esztergomban mintegy 151 millió forinttól búcsúzhat el az önkormányzat.

Oroszlányban 1 milliárd forintos csökkenéssel számolnak, „de ennek legfőbb oka nem az 1 százalék elvonása, hanem a gazdasági válság, amelynek a jelei már a 2020-as adóbevételek csökkenésében is megmutatkoztak” – közölte az önkormányzat. 

(Kiemelt kép: Fővárosi Önkormányzat "Védjük meg Budapestet" plakátkampánya a Móricz Zsigmond körtéren. Fotó: 168.hu | Dimény András)

17:55

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán. De ha nem a Fidesz és a KDNP, ha nem a nemzeti erők kezében lenne a kormány, Magyarország már nyakig benne lenne a háborúban - közölte Orbán Viktor miniszterelnök pénteken, a Fidesz-KDNP európai parlamenti választási kampányindító rendezvényén a Millenárison.

15:25

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.